Hög tid för gemensam storstädning på svensk arbetsmarknad

Chefen meddelar tid och plats för att betala ut veckans lön i kontanter. Väl där väntar i stället polisen. Så agerar skrupelfria arbetsgivare som utnyttjar människor på en smutsig spelplan med egna regler. Iskallt lura utsatta på pengar och samtidigt skvallra för polisen. Svensk arbetsmarknad ska förstås styras av lagar med den svenska modellen som bas. Personer som inte har rätt att vara i Sverige ska lämna landet. Men den här sanna berättelsen visar hur jävligt det är på botten. Därför är det hög tid för en gemensam storstädning på svensk arbetsmarknad.

Både regeringen och LO har nyligen pekat på problemen med arbetslivkriminalitet och hur parallellsamhällets baksidor måste få ett stopp. Bra initiativ från båda parter. Men det är svårt att veta hur stor fienden är. Det säger sig självt att det saknas exakta siffror på hur många som verkar i skuggan av svensk arbetsmarknad. Inget man vill skylta med, varken som arbetsgivare eller arbetare.

Arbetslivskriminalitet drabbar enskilda utnyttjade människor, både en del av arbetskraftsinvandrarna och personer som olagligt vistas i Sverige. Vilket i sin tur göder den organiserade brottsligheten där skattesmitning och välfärdsbrott ingår.

Frågan är därför komplex och kräver särskilda krafttag från myndigheter, polis och politiken. Arbetsgivare och fackliga organisationer har också ett ansvar. Konsumenter är även de en viktig maktfaktor. Det är inte lätt att driva en frisörsalong eller jobba som snickare med schysta villkor om många i stället väljer att klippa sig för en hundring eller låter någon bygga altanen för småsmulor. Vill du verkligen vara en bricka i spelet som gör att en skitig marknad kan fortsätta verka? Det urholkar möjligheten att driva seriösa företag med sund konkurrens. Hela branscher får sämre villkor.

Rimligt, men det krävs mer. Människor med mössan i hand som sover i skift på skitiga madrasser i trånga lägenheter eller i brandfarliga lokaler är inte värdigt Sverige anno 2022.

Regeringen har tagit initiativet till regionala center mot arbetslivskriminalitet. Främst med fokus på samverkan mellan myndigheter. Totalt ska sju center vara på plats i Sverige under 2023. Biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson har höga ambitioner om att trycka tillbaka kriminaliteten och städa upp på svensk arbetsmarknad. LO presenterade en ny rapport på Almedalen: ”Arbetslivskriminalitet – Kampen för ordning och reda”. Tipsfunktion för fackliga, bättre arbetsmiljö, hårdare tag och offentlig upphandling är några förslag.

Rimligt, men det krävs mer. Människor med mössan i hand som sover i skift på skitiga madrasser i trånga lägenheter eller i brandfarliga lokaler är inte värdigt Sverige anno 2022. Arbetslivskriminaliteten är ett allvarligt hot mot den svenska modellen. Skadorna är redan stora, därför behövs mer resurser och samarbete för att nå tydliga resultat. Att sätta frågan högt på agendan är en bra start. Tillsammans kan vi få en tryggare och starkare arbetsmarknad.

Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i regeringskansliet och EU-parlamentet