Dags för vitbok om SD:s Rysslandskopplingar

Dags för vitbok om SD:s Rysslandskopplingar, skriver Daniel Färm

Sverigedemokraterna hånar ofta den som påtalar att det var Socialdemokraterna som stramade åt migrationspolitiken efter 2015. Samtidigt blir Sverigedemokraternas företrädare oerhört indignerade när partiets rasistiska förflutna lyfts fram. Liksom när det gäller Sverigedemokraternas kopplingar till Putinryssland. När nya avslöjanden nu visar hur flera högerextrema partier i EU-länderna har sprungit Kremls ärenden, så behöver SD ta fram en vitbok över partiets kopplingar till Putinryssland.

Trots flera skillnader så råder i dag en bred blocköverskridande samsyn om att migrationen till Sverige behöver vara stram. Ändå är SDs inställning till de som efter 2015 har omprövat sin migrationspolitik ofta både aggressiv och ifrågasättande.

Kreml har betalat ett antal högerextrema krafter i flera EU-länder för att sprida rysk propaganda

Denna oförlåtande syn på andra står i bjärt kontrast till SDs ständiga förminskande av det egna partiets mörka förflutna och rasistiska rötter. Samma sak gäller partiets ofta inställsamma syn på Putinryssland. Förra veckan avslöjades att Kreml har betalat ett antal högerextrema krafter i flera EU-länder för att sprida rysk propaganda. Bland annat via nyhetssajten Voice of Europe.

Sverigedemokraterna har under åren på flera sätt agerat i Putinrysslands intressen:

• SD röstade i februari 2022 – som enda svenska parti – nej till ett EU-stödpaket till Ukraina.

En vecka före Rysslands fullskaliga anfallskrig mot Ukraina kunde inte partiledaren Jimmie Åkesson välja mellan Putin och Biden.

• SDs tidigare försvarspolitiska talesperson Roger Richtoff spred efter krigsutbrottet 2022 falsk Kremlpropaganda mot Ukraina.

hävdade att östra Ukraina och Krim var en del av Ryssland

• SD-anknutna medieprofilen Chang Frick, från såväl Riks som Nyheter idag, hejade vid krigsutbrottet öppet på Putin, och hävdade att östra Ukraina och Krim var en del av Ryssland. Han finansierade även Rasmus Paludans koranbränningar, och intygade som ”valobservatör” 2017 att det extremt riggade regionvalet i Moskva hade gått rätt till.

• SDs förre partiledare Mikael Jansson åkte 2018 till Moskva och tackade på ett officiellt arrangemang den ryske presidenten Putin.

• SD-tjänstemännen Egor Putilov och Dick Abrahamsson tvingades avgå efter avslöjanden om att vara säkerhetsrisk respektive ha spridit prorysk propaganda och hyllat Putin.

• SD-anknutna sajter som Exakt24, Insikt24, SamNytt och Nya Tider har återkommande publicerat rysk propaganda, hyllat Putin och publicerat Kremls ”chefsideolog” Alexander Dugin.

När Socialdemokraterna under valrörelsen 2022 varnade för detta protesterade en påtagligt störd Jimmie Åkesson. Två år senare kan alla konstatera att SDs agerande under koranbränningarna och Natoprocessen allvarligt bidrog till att försämra det svenska säkerhetsläget, och länge riskerade att lämna Sverige utanför de viktiga säkerhetsgarantierna.

SD presenterade sommaren 2022 den första delen av sin vitbok, om partiets delvis nazistiska och rasistiska ursprung. I sommar ska nästa del av vitboken vara klar. Då med fokus på SDs idégrund.

att SD även behöver ta fram en tredje del av sin vitbok: om partiets kopplingar till Putinryssland

Det senaste avslöjandet om ryskt stöd till högerextrema partier i EU-länderna gör att SD även behöver ta fram en tredje del av sin vitbok: om partiets kopplingar till Putinryssland. Fram till i dag. För spåren förskräcker. Och det är just detta som valet 9 juni handlar om: EU som ett värn mot Putin, Trump och andra högerradikala krafter.

Det är viktigt att tydliggöra dessa kopplingar för väljarna. För jag skulle inte bli förvånad om Sverigedemokraterna blir det första svenska partiet som sviker Ukraina. Som deras fränder i amerikanska Trumphögern, Orbáns Ungern och flera andra högerradikala runt om i EU.

Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken