Gärna medalj men även en rejäl folkhälsa

Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media

I dag börjar vinter–OS i Pyeongchang. Idrottsminister Annika Strandhäll (S) är på plats för regeringens räkning.

– Det ska bli jättespännande.

Först på agendan står välkomstceremonier för de svenska deltagarna och sedan är det naturligtvis den stora invigningen.

Annars har förhandssnacket handlat mer om konflikten mellan Nord- och Sydkorea och ordkriget mellan Donald Trump och Kim Jong Un än om idrott.

– Det är en het zon på många olika sätt. Det blir spännande att följa. Nu är tanken att de ska gå in tillsammans och spela i ett gemensamt damhockeylag, Det har varit väldigt kyliga relationer, men nu har OS varit en dörröppnare för samtal åtminstone säger Annika Strandhäll.

Strandhäll tog över idrottsfrågorna i regeringen efter Gabriel Wikström.
S vallöfte att satsa mer på idrottsrörelsen har infriats, ca 2 miljarder totalt en ökning på 227 miljoner kronor jämfört med 2014, som även ger mer pengar till OS-förberedelser.

Vikten av rörelse hos barn och ungdomar är en hjärtefråga som Strandhäll lyfter fram. Svenska framgångar i OS stimulerar fler unga att börja idrotta. Så det ligger mer än bara ära och guldmedaljer i ett framgångsrikt OS.

– Vi har en situation där väldigt många unga inte rör på sig. Vi tog emot en rapport i somras som visade att bara två av tio unga tjejer rör på sig och fyra av tio killar. Om man tittar på de här frågorna ur ett rent förbyggande hälsoperspektiv så räknar vi med en fördubbling av antalet cancerfall till 2040 och vi vet att en tredjedel går att förebygga. Då är insatser att öka möjligheten till rörelse viktiga. En annan del är de insatser mot rökning vi nu går fram med.

Regeringen ger i senaste budgeten 300 miljoner kronor för att kommunerna ska erbjuda avgiftsfri simskola för barn och utöka undervisningstiden i idrott och hälsa i grundskolan  med 100 timmar från och med hösten 2019.

Så gärna medalj men även en rejäl folkhälsa?

– Ja, en del av OS-tanken är även vikten av att tillsammans delta, som grund för att öka samverkan mellan olika länder.

Hittills har Strandhäll haft en framgångsrik start på idrottsministerrollen, med bland kvalificeringen till fotbolls-VM.

I OS kommer Strandhäll bland annat att på plats följa Charlotte Kallas guldjakt i skiathlon imorgon, och damkronornas första match.

– Vi har ju flera medaljhopp, i skicross, i curling, sedan vet man inte hur det går i hockeyn. Så det finns förhoppningar om att vi ska få hem en hel del medaljer. Förra vinter-OS tog vi 15 totalt. Det ska bli jättespännande.

Foto: Socialdemokraterna Instagram

Inga kommentarer än

Det är ej möjligt att kommentera

Aktuellt i Politiken – Socialdemokraternas nyhetstidning – Sveavägen 68, 111 34 Stockholm