Hon kan bli ny LO-ordförande

Foto: Sören Andersson

LO söker en ny ordförande och mycket talar för att Malin Ackholt kommer att föreslås. Ackholt är i dag ordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF.
Hon är kock i grunden, och har tidigare bland annat varit avtalssekreterare för HRF.

I februari meddelade HRF att Malin Ackholt var nominerad till LOs ledning och att hon står till förfogande. Ackholt meddelade då även att hon hoppar av rollen som ordförande för LO:s valberedning. Nu menar flera av AiP:s källor att mycket talar för att Ackholt också kan vara den som föreslås efterträda Susanna Gideonsson som LO-ordförande.

HRF har redan i dag en post i LO:s presidium, vice ordförande Therese Guovelin. Hon har dock sedan länge meddelat att hon slutar, likt samtliga i övriga nuvarande LO-ledningen.

Enligt vad AiP erfar finns det flera andra namn som också kan bli aktuella som LO-ordförande. Bland annat nämns Kommunals ordförande Malin Ragnegård. Kommunal är LO:s utan jämförelse största förbund. Ragnegård sitter dock också i valberedningen, men har till skillnad från Ackholt inte meddelat att hon lämnar den posten. Ett annat namn från Kommunal är Jessica Leiding, vice ordförande.

Andra kandidater som nämns är Byggnads ordförande Johan Lindholm och Sekos ordförande Gabriella Lavecchia.

Byggnadsbasen har synts och nämnts en hel del i media. Lindholm kan dock gå i pension under den kommande mandatperioden.

Även Gabriella Lavecchia har gjort sig känd som stridbar, och hör likt Lindholm till 6F-förbunden.

När det gäller ny avtalssekreterare för hela LO nämns Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall som favorit att bli valberedningens förslag. LO-kongressen äger rum 17–20 maj. Det är oklart när valberedningen ger sitt förslag.

– Det blir när det är klart. Fokus nu är att få ihop helheten på bästa sätt, säger valberedningens ordförande Tomas With till Arbetet.