Ebba Busch Thor: Hemmafrun sitter i generna

Kristdemokraternas blivande partiledare Ebba Busch Thor hävdade att kvinnor genetiskt är mer omvårdande än män.

– Antifeministiskt, säger S-kvinnors ordförande.
”Man blev lite chockad”, kommenterade KD-riksdagsledamot.
Nu backar Busch Thor.

Ebba Busch Thor tillhör den konservativa falangen inom Kristdemokraterna. Under sin partiledarkandidatur har Busch Thor, som gått i Livets ords skola, tagit ett litet kliv in mot mitten. Hon säger sig stå upp för svensk abortlagstiftning och gränsen på 22 veckor, samt vara för homoadoption.

Busch Thor blir den tredje kvinnliga partiledaren i alliansen. Men hennes värderingar i jämställdhetsfrågor är mer högerkonservativa än den avgående partiledaren Göran Hägglunds.

Det visade hon prov på i en intervju i SVT 2008 i programmet Halal-TV. Där förklarade Ebba Busch Thor varför hon inte kallade sig feminist.

– Tidigare har man försökt frigöra kvinnan från köket och hemmet och barnen och att man ska kunna känna sig fri och komma ut i arbetslivet. Det är något jag ser som väldigt positivt med feminismen.

– Men nu så ser jag att man i stället försöker sätta kvinnan i ett nytt fack, nämligen att om man väljer på egen hand att vara hemma och ta hand om mina barn, då får man höra att man inte vet om att man är förtryckt. Då är man inte en fritt tänkande kvinna som vågar tänka själv, sa Busch Thor som menade att hemmafrun var ”det nya tabut”.

Detta stred enligt Ebba Busch Thor mot kvinnans biologiska natur, som är mer omvårdande än mannens.

– Jag tycker det är väldigt dumt när man hamnar i den situationen att man inte alls kan bejaka att det faktiskt finns generella skillnader mellan män och kvinnor och att det är okej.

– Rent genetiskt så finns det ett starkare behov av, och en starkare känsla av, att jag vill arbeta med något mer av omsorgsliknande karaktär.

S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson reagerar på Ebba Busch Thors uttalande.

– Hon får gärna leta fram den forskning som säger det. Det handlar mycket mer om att de normer vi lever med präglar oss än att det skulle vara biologiskt.

– När hon pratar på det sättet så är det antifeministiskt. Det stärker inte kvinnor eller ger kvinnor mer frihet, utan lägger på kvinnor en skuld och skam, att man ska tycka om omvårdnad. Det är ändå det som är kvinnans lott i livet, säger Carina Ohlsson.

Busch Thors idéer är kontroversiella även inom det egna partiet. Efter programmet reagerade riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) mot uttalandet på sin blogg.

”Såg Halal-TV häromkvällen. Vårt ungdomsförbund uttalade sig genom Ebba Busch. Man blev lite chockad när hon i tv-kameran på allvar säger något i stil med att kvinnor genetiskt är bättre än män på att ta hand om barn!
Hoppsan. Män/pappor göre sig icke besvär”.

AiP har har frågat Busch Thor om hon står fast vid sina uttalanden från 2008. Hon väljer att svara skriftligt via mail:

– Jag anser inte att det är genetiken som styr kvinnor och mäns val av exempelvis yrke. Här skedde ett missförstånd i samband med mitt uttalande. Däremot anser jag att varje kvinna och man ska ha möjlighet att göra sina egna livsval oavsett vad man väljer. Jag står själv i en situation där min familjs val kring vår föräldraledighet har diskuterats vitt och brett.

Exakt vad missförståndet bestod i framgår inte av svaret. Det var en öppen intervjufråga där Busch Thor själv valde att hänvisa till generella och genetiska skillnader mellan män och kvinnor (se nedan).

Så här sa Busch Thor
Är du feminist?

– Nej, jag kallar mig inte för feminist.

– För mig har feminist blivit ett uttryck, som var väldigt positivt från början, men som nu har blivit något negativt för mig. Därför väljer jag att inte sätta den etiketten på mig.

Kan du ge något exempel?

– Om man börjar med det negativa så handlar det om att tidigare har man försökt frigör kvinnan från köket och hemmet och barnen och att man ska kunna känna sig fri och komma ut i arbetslivet. Det är någonting jättepositivt och något jag ser som väldigt positivt med feminismen, att göra det till en möjlighet.

– Men nu så ser jag att man istället försöker sätta kvinna i ett nytt fack, nämligen att om man väljer på egen hand att jag vill vara hemma och jag vill ta hand om mina barn då får man höra att man inte vet om att man är förtryckt. Då är man inte en fritt tänkande kvinna som vågar tänka själv.

– Jag tycker det är väldigt dumt när man hamnar i den situationen att man inte alls kan bejaka det faktiskt finns generella skillnader mellan män och kvinnor och att det är okej.

– Rent genetiskt så finns det ett starkare behov av, och en starkare känsla av, att jag vill arbeta med något mer av omsorgsliknande karaktär.

– Det har blivit det nya tabut. Förut var det lite fult att man vara kvinna som vill utbilda sig och vara ute i arbetslivet. I dag är det som har blivit normen och det är fult att säga att jag är hemmafru.

Hur kommer det bli för dig när du får barn?

– Jag satt faktiskt och funderade på detta häromdagen. Jag fick en fråga om det. Jag tror att jag kommer att välja att prioritera mina barn under en tid och ta ett break.

Halal-tv SVT 2008-11-10. Programledare: Khadiga El khabiry, Dalia Azzam Kassem och Cherin Awad. (AiP:s utskrift)