”Monarki är motsatsen till socialdemokratins värderingar”

Socialdemokraterna är egentligen för republik, inte monarki. Eller? På fredag 15 september är det 50 år sedan Carl XVI Gustaf tillträdde som kung.

Ulf Bergström, författare, fd pol. sak. hos finansminister Bo Ringholm:

1. S är principiellt för republik, men driver det inte förrän det finns tillräckligt folkligt stöd. Vad tycker du om den hållningen? 

Vi har haft ledartröjan för kvinnors och HBTQ-rättigheter. Om vi bara väntat hade inget hänt. Nu är det vårt ansvar att kämpa för barnen, röst- och medborgarrätt.

Vår politik utifrån våra värderingar är grunden för vår trovärdighet. Sverige är annorlunda än 1971, då Torekovskompromissen slöts. Stödet för en ”kung” minskar stadigt. Fler länder blir republiker. Alla riksdagsledamöter och ministrar fick 2020 före detta S-statssekreterare Thomas Lyreviks bok om den kungliga korruptionen. Då kan vi inte, 2023, låtsas blunda.

Vi ska säga som det är och vi ska göra det vi måste, som vår partiledare sagt. Vi kan år 2023 inte acceptera ett klassamhälle inskrivet i grundlagen, att en slottsfamilj genom sin DNA ärver ett offentligt ämbete. Detta kastsamhälle är ett unket, skamligt, antidemokratiskt eko.

2. Hur väl stämmer monarki överens med demokratiska principer? 

Monarki är motsatsen till socialdemokratins värderingar, jämlikhet, lika inför lagen och det som särskiljer oss från konservativa nationalister. Vi kan omöjligen bygga en samhällsgemenskap kring en antidemokratisk symbol. Därför strider vi för Sveriges framtidstro, där alla barn och medborgare från norr till söder, oavsett bakgrund eller efternamn har samma rättigheter, samt rösträtt om statschefen. Vi måste för vårt partis trovärdighet visa att vi har kraften att driva reformer och förverkliga ett Sverige som förebild, en riktig demokrati, där lika inför lagen gäller.

En monark är motsatsen till vad Sverige står för, meritokrati och rättsstatens grunder. Alla normala förvaltningsregler sätts ur spel genom monarkin. Ingen LOU. Undantag från Barnrättskonventionen. Arbetsrättsligt tvingas tjänstemän stötta en antidemokrat. Därför måste vi lägga demokratins grund rätt i framtidsgruppen och göra Sverige till en normal, modern demokrati, med rättvisa, jämlikhet och rösträtt.

3. Bör skattebetalarna stå för kungahusets apanage och bör det finnas större insyn i hur de pengarna används eller ej?

Nej, statschefen ska ha månadslön.

Ja. Att kunna granska skattemedlens användning är fundamentalt, men hovet omfattas inte av offentlighetsprincipen. ”Kungen” hindrade när Riksdagen 1995 ville få ökad insyn.

”Monarkin har tjänat oss väl”

Hans Wallmark, riksdagsledamot (M):

1. S är principiellt för republik, men driver det inte förrän det finns tillräckligt folkligt stöd. Vad tycker du om den hållningen? 

Det är ju partitaktiskt klokt. Stödet för monarkin är starkt i Sverige. En öppen konflikt i denna fråga skulle dessutom på inget sätt tjäna landets intresse. Det är tillräckligt polariserat och hetsigt som det är. För övrigt torde en hel del av Socialdemokraternas väljarbas också vara för den konstitutionella monarki vi känner i Sverige.

2. Hur väl stämmer monarki överens med demokratiska principer? 

Varje ny mandatperiod väcks motioner i riksdagen om monarkins avskaffande. Dessa samlar inte på något sätt tillräckligt stöd. Således finns en uppslutning bakom dagens statsskick uttryckt av folkets valda företrädare. Mer demokratiskt än så kan det knappast bli. Frågan är inte förbjuden att väcka. Och prövas återkommande. För egen del tror jag att det starka stödet i Sverige beror på att monarkin tjänat oss väl. Stabilitet och trygghet. Någonting ovanför dagspolitikens dagliga slagsmål. En president i en republik vald med svag majoritet hade varit mer delande för Sverige. Jag tar hellre Carl XVI Gustaf än Trump…

3. Bör skattebetalarna stå för kungahusets apanage och bör det finnas större insyn i hur de pengarna används eller ej?

Insynen är alls inte dålig. Detta följs ju återkommande upp av riksdagen genom konstitutionsutskottet. Och den som tror att en republik är billigare och mindre fjäskig kan räcka upp en hand! Sverige tillhör en krets av stabila konstitutionella monarkier som andra betraktar med viss avundsjuka. Det är jag stolt över. Monarkin skänker viss glans. Det behövs! Och förtjänar att tas tillvara!