Vi måste ställa om Svenska kyrkans skogsbruk
Redan nu kan vi socialdemokrater fatta beslut om att ställa om skogsbruket i Svenska kyrkans olika organ. Nästa år är det val till Svenska kyrkans beslutsfattande församlingar. Låt oss skapa en framtidsinriktad skogspolitik.
Det började när Olof Skötkonung döptes vid Husaby källa i Västergötland år 1008 och skänkte land till biskopen som tack. Kyrkan blev skogsägare. I dag förvaltar Svenska kyrkan 530 000 hektar eller 1,3 procent av landets yta.
Men det skogsbruk som i sekler bidragit till prästernas försörjning har de senaste åren ifrågasatts alltmer, inte minst av kyrkans egna medlemmar. Hittills har Svenska kyrkan skött sitt skogsbruk ungefär som andra skogsägare. Maximalt uttag av råvara har varit ledstjärnan. Trakthyggesbruk, där alla träd på en yta avverkas samtidigt och marken bereds och planteras, har varit metoden i kyrkans skog precis som i det kommersiella skogsbruket.
Dessvärre leder kalhyggen till stora utsläpp och bryter ned skogens biologiska mångfald. Det är inte heller tydligt att kalhyggesbruk ger särskilt bra avkastning. Svenska markägare har bland de lägsta inkomsterna i Europa.
Förståelsen för skogen och det svenska skogsbruket genomgår just nu ett systemskifte. Inte minst på grund av skogens avgörande roll i klimatomställningen, där forskningen och EU numera tydligt pekar på att den levande skogen gör mest klimatnytta. Men också för att trakthyggesbrukets ohållbara konsekvenser för naturen och risker i ett förändrat klimat blivit allt mer uppenbara.
Många skogsägare prövar sig fram med mer skonsamma och lönsamma metoder. Det är tid att tänka nytt för framtiden.
I ljuset av detta och kraven från kyrkans medlemmar har framtiden för kyrkans skogsbruk utretts under två års tid av den tidigare generaldirektören för Skogsstyrelsen, Göran Enander. I slutet av september lämnade Enander sina förslag. Han föreslår en omfattande omläggning av kyrkans skogsbruk för att öka klimat och miljönyttan, men också för att öka skogens andra värden för människan.
Utredningen föreslår att en femtedel av skogsarealen som Svenska kyrkan förvaltar ska brukas för att maximera kolinlagring och biologisk mångfald och att en tredjedel av arealen ställs om till naturnära skogsbruk. Resten av skogen ska brukas med ökad hänsyn till biologisk mångfald, med mindre kalhyggen och träd som får växa sig äldre innan de avverkas.
Kyrkan är en stor privat skogsförvaltare som kan gå före och utveckla nya metoder och visa resten av branschen hur ett hållbart och kanske till och med mer lönsamt skogsbruk kan se ut.
Svenska kyrkan har en unik roll i skogssektorn. Kyrkan är en stor privat skogsförvaltare som kan gå före och utveckla nya metoder och visa resten av branschen hur ett hållbart och kanske till och med mer lönsamt skogsbruk kan se ut.
Ett skogsbruk som fungerar både för skogsarbetarna, ekosystemen och klimatet. Där trakthyggesbruket lämnar plats för hyggesfria metoder som balanserar de olika behov vi har av skogen, såväl ekonomiska, miljömässiga som andliga. Där kyrkans skogar levererar hållbart virke till byggande i trä och effektivt bidrar till Sveriges miljö- och klimatmål.
Utredningens förslag ligger nu hos Svenska kyrkans förtroendevalda. Socialdemokraterna är den största nomineringsgruppen i kyrkan. Vi sitter med i kyrkomötet och i stiftens styrelser och egendomsnämnder.
Vi socialdemokrater var med och tog initiativ till utredningen och vi socialdemokrater har nu en möjlighet att göra kyrkans skogsbruk till ett föredöme som kan komma hela Sveriges utveckling till gagn.
Redan nu kan vi socialdemokrater fatta beslut om att ställa om skogsbruket i Svenska kyrkans olika organ.
Nästa år är det val till Svenska kyrkans beslutsfattande församlingar. Låt oss stödja utredningens förslag och göra en framtidsinriktad skogspolitik i enlighet med Göran Enanders förslag till en av våra frågor i valet.
Kyrkan kan inte bara tala vackert om att återupprätta skapelsen. Kyrkan måste leva som hon lär. I skogsförvaltningen finns en möjlighet att göra det. Vi socialdemokrater kan och bör vara den kraft som gör det möjligt.
Tora Bergström
hållbarhets- och energipolitisk talesperson i SSU
Annie Ross
klimat- och miljöpolitiker i Stockholm och styrelseledamot i S-föreningen Reformisterna
Joel Stade
förtroendevald för S i Svenska kyrkan i Farsta församling och Stockholms stift