Välfärden i centrum när landets S-toppar möts

Foto: Daniel Färm/AiP

Socialdemokraternas kommun- och regiontoppar samlas söndag-måndag i Stockholm för kommunkonferens på temat Välfärdsdagar.
– Vi ska ta fighten om vilket välfärdssystem vi vill ha, säger Tobias Baudin.

Partiets kommunkonferens är en viktigare tillställning än på flera år. Dels är det många nya kommunalråd efter ett val, och många nya S-ledda styren, dels har pandemin under flera år ställt in större partimöten.

Dessutom har partiet ingen mellankongress som tidigare brukat hållas året efter val. Och det är framför allt helt nya förutsättningar att hantera med en högerregering med stöd av Sverigedemokraterna.

– Vi samlas i ett läge där det går bra för vårt parti. Men det är inte läge att luta oss tillbaka. Där vi styr måste vi göra skillnad, säger Tobias Baudin.

Att kommunkonferensen går under namnet ”Välfärdsdagarna” är ingen tillfällighet. De lokala företrädarna för Socialdemokraterna ute i regioner och kommuner har en viktig roll att spela när S inte är i regeringsställning genom att visa på de politiska alternativen och sätta press på regeringen.

De får också ta smällen när förutsättningarna för välfärdsarbetarna utmanas.

Marknadiseringen av välfärden, inte minst skolan, personalkrisen i äldreomsorgen och vården är stora politiska utmaningar under mandatperioden. Två av tre S-kommunpolitiker säger att kompetensförsörjningen är ett akut problem i AiPs stora enkät inför Välfärdsdagarna.

Välfärdsfrågorna föll undan i valrörelsen men lär få större uppmärksamhet med en högerregering som i budgeten prioriterar skattesänkningar före pengar till kommunerna.

– Vi ska ta fighten om vilket välfärdssystem vi vill ha, säger Baudin som också vill lyfta behovet av politikutveckling och självkritik i sitt möte med partiets kommun- och regionpolitiker.

Det är inte helt lätt med tanke på att den ideologiska högersvängen kommer samtidigt som det är tuffa ekonomiska tider. 

– Tyvärr kommer det att bli en tuff mandatperiod. Då gäller det att stötta varandra, säger Anders Henriksson som i veckan väljs till ny ordförande i Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Värdesäkra de generella statsbidragen, blir en av de viktigaste frågorna, menar Henriksson i intervju med AiP.

S kommunkonferens ger ovärderliga möjligheter för kommunal- och regionråden att byta erfarenheter och skapa nya kontakter.

– Det är otroligt viktigt att bygga nätverk och skapa nya relationer. Mandatperioden kommer att präglas av att vi har det tufft. Vi är välfärdspartiet. Vi behöver visa att vi värnar och skyddar välfärden. Sprida goda exempel, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, Malmö.

Här minglar S kommun- och regionpolitiker från Stockholms län.
Erfarenhetsutbyte och kontaktskapande på kommunkonferensen.

Några positiva exempel som togs upp på konferensen var S i Uppsalas facklig-politiska kraftsamling för att stärka äldreomsorgen. Där många fackförbund och pensionärsorganisationer bjöds in och skapade ett brett stöd, vilket bland annat ledde till stopp för delade turer. 

Samt hur det nya rödgröna styret i Stockholm långsiktigt jobbar mot utmaningarna med gängvåldet och den grundläggande ojämlikheten i satsningen ”Fokus Järva”.

Men kommunpolitikerna är också viktiga för partiets möjligheter att värva fler medlemmar. Socialdemokraterna har efter några tuffa år vuxit medlemsmässigt två år i rad. Nu gäller det att partiets företrädare närmast medborgarna fortsätter vara utåtriktade och hålla det politiska samtalet vid liv, trots att det inte är valrörelse. Inte bli uppslukade av det förvisso tuffa administrerandet av kommuner och regioner.

S i Malmö började till exempel jobba tidigt i förra mandatperioden med öppna medborgarmöten, så kallade town hall-meetings med Katrin Stjernfeldt Jammeh, för att nå ut och prata politik till en bredare krets medborgare i hela staden.

På söndagen väntar bland annat diskussioner om rekryteringsutmaningen och finansieringen av välfärden samt tal av Magdalena Andersson.