”Sverige kan bättre”

Det säkerhetspolitiska läget, segregationen, välfärden. Det fanns många ämnen att beröra för Magdalena Andersson i sitt förstamajtal.
– Ni som valt att lägga er söndag på att komma hit, fira Första maj, gör det av en anledning. Samma anledning som gör att jag är här. Vi vill förändra samhället.

I sitt första förstamajtal som Socialdemokraternas partiledare talade Magdalena Andersson både om Ukraina, och nämnde hur årets två förstamajmärken utgörs av Ukrainas solros i blått och gult och den socialdemokratiska rosen, och om de utmaningar som Sverige står inför.

– Avbryt kriget nu! Ställ Putin till svars! Fred åt ukrainarna! utropade Magdalena Andersson från scenen på Norra Bantorget i Stockholm dit man tågat från Humlegården.

Starten på förstamajtåget gick i Humlegården. Foto: Maria Persson/AiP

En del av dagens utmaningar är så klart det nya säkerhetspolitiska läget. Magdalena Andersson pratade både på pressträffen under förmiddagen och i sitt tal om att det finns ett före 24 februari och ett efter 24 februari.

Just nu pågår en dialog i Socialdemokraterna om vad det nya säkerhetspolitiska läget innebär för Sverige och Sveriges säkerhet.

– Men oavsett vilket vägval som visar sig vara bäst för Sverige så är en sak säker. Socialdemokratin kommer alltid att vara en stark röst i världen mot kärnvapen och för fred och frihet, sa Magdalena Andersson.

Upploppen under påsken adresserades också och Magdalena Andersson konstaterade att hur avskyvärt det än är att bränna Koranen, eller någon bok överhuvudtaget, så är det lagligt. Precis som det är lagligt att protestera fredligt mot bokbål.

– Vad vi såg under påsken var dock inga protester. Att angripa blåljuspersonal och förbipasserande med livsfarligt våld har inget med yttrandefrihet att göra. Det är inga politiska handlingar – det är bara kriminella handlingar.

En del av partiordförandes tal handlade om segregationen och dess konsekvenser. Allt från de ”hårda” förslagen om skärpta straff, en utbyggd polismyndighet och rättsväsende, men också arbetsmarknad, socialtjänst och skola.

– Vi ska rusta allt det som kan fånga upp unga: socialtjänsten, skolan, idrottsklubbar, sommarjobb, alla förebilder i vardagen som inte är kriminella, sa Magdalena Andersson.

Vi ska ta strid! Mot högern, mot otryggheten, men för alla svenska löntagare som är med och bygger vårt land.

Under förmiddagen presenterade Magdalena Andersson nyheten att Socialdemokraterna kommer att gå till val på löftet att permanenta höjningen av a-kassan som gjorts under pandemin.

Hon är fullt medveten om att man kommer att möta motstånd från högerkonservativa krafter, men tänker inte ge upp kampen för det:

– Vi ska ta strid! Mot högern, mot otryggheten, men för alla svenska löntagare som är med och bygger vårt land. Det är en fråga om respekt!

Motstånd lär det bli, tror Magdalena Andersson, även när det gäller att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Motståndet kommer att komma både från välfärdsbolagen, från Moderaterna och från Sverigedemokraterna:

– De (SD, reds. anm.) är beroende av Moderaternas gillande för att få makt. Och hur får man Moderaternas gillande? Jo, man för en högerpolitik. Med vinstjakt i välfärden, svaga fackföreningar och sämre villkor för svenska löntagare.

Foto: Maria Persson/AiP

Med 133 dagar kvar till valet peppar Magdalena Andersson alla som samlats på Norra Bantorget denna dag:

– Vi ska knacka dörr, dela flygblad och sedan knacka dörr igen ända fram till valdagen den 11 september! Och vi ska göra det tillsammans med alla som älskar vårt land och vet att vårt Sverige kan bli bättre!

Se Magdalena Anderssons förstamajtal här