Höjd a-kassa blir permanent – om S får bestämma

Magdalena Andersson på väg in till pressträff på LO-borgen på Första maj. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Socialdemokraterna vill permanenta den tillfälliga höjning av a-kassan som gjordes under pandemin. Det sa Magdalena Andersson på en pressträff i dag på Första maj.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson kommer att nämna Nato, men det är ingen huvudpunkt i hennes tal i eftermiddag på Norra Latins skolgård nära LO-borgen i Stockholm.

Det säger hon på pressträffen i LO-borgen under förmiddagen. Hon har precis återvänt från ett traditionellt sett starkt S-fäste: Sundbyberg. Där har hon talat om bland annat Ukraina och om påskupploppen. Före talet i Tornparken i Sundbyberg svarade hon på frågor från S-medlemmar.

I LO-borgen är Magdalena Anderssons huvudfråga a-kassan. Socialdemokraterna kommer att gå till val på att permanenta den tillfälliga ökning från 910 kronor om dagen till 1 200 kronor om dagen som gjordes under pandemin. En tillfällig höjning som annars försvinner vid kommande årsskifte. Socialdemokraternas vallöfte kostar, om det skulle genomföras i dag, ungefär 5 miljarder kronor, enligt Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna är partiet för Sveriges arbetare. Med oss får vanliga människor ett bättre liv.

– Sveriges arbetare är vanligt folk med vanliga jobb och med det ständiga vanliga livspusslet. De behöver en stark socialdemokrati för alla skeden i livet. Socialdemokraterna är partiet för Sveriges arbetare. Med oss får vanliga människor ett bättre liv, säger Magdalena Andersson.

En del i detta är det vallöfte som Magdalena Andersson presenterar i dag:

– Kan man arbeta ska man göra det. Men då ska man också ha trygga försäkringar om man blir av med jobbet. Det blev tydligt under pandemin att a-kassan inte är tillräckligt stark i Sverige i dag. Detta är väl så viktigt med Putin-priserna.

Vallöftet innebär att människor som tjänar upp till 33 000 kronor i månaden kommer att få ut upp till 80 procent av sin lön om man blir av med jobbet.

– Detta handlar om tusenlappar varje månad. För den som som tjänar 33 000 kronor i månaden innebär detta en skillnad på 6400 kronor varje månad. Det kan vara skillnaden på om man klarar av att betala hyran eller ränta och amortering på de huslån som man har, säger Socialdemokraternas partiledare.

Under sin regeringstid har S gjort flera förstärkningar av den arbetslöshetsförsäkring som monterades ner av Reinfeldts regeringar. 2015 höjde den S-ledda regeringen både den inkomstrelaterade ersättningen och grundersättningen. Det var då den första höjningen sedan 2002. Under pandemin hade både takbeloppet och grundbeloppet höjts.

– Det var faktiskt så att 270 000 personer gick med i a-kassan under pandemin, säger Magdalena Andersson.

Hon räknar med att den ambition som Socialdemokraterna i dag uttrycker genom sitt vallöfte om permanent högre a-kassa är något som högerpartierna kommer att ta strid om.

– Men socialdemokrater kommer att kämpa för vanligt folk och för vårt land och vi gör det tillsammans facket, arbetarrörelsen och svenska löntagare. Nu ser jag fram emot att få tala här på Norra Bantorget. Äntligen efter två år av digitala firanden, säger Magdalena Andersson.

Hur var det då med Nato?

– Läget kräver att man funderar igenom allt ordentligt och gör en grundlig analys. Det skiljer oss från de borgerliga partierna som är för Nato oavsett hur omvärlden ser ut. Den här frågan behöver diskuteras, men det finns ett före 24 februari och det finns ett efter 24 februari, konstaterar Magdalena Andersson.

Men talet några timmar senare kommer inte att innehålla mycket om Nato.

– Jag kommer att prata om det säkerhetspolitiska läget och om att vi har en dialog om frågan. Men det är ingens stor del av talet, avslutar Magdalena Andersson.