Späckad Järvavecka med möten i fokus
Sedan år 2016 har politikerveckan i Almedalen konkurrens av Järvaveckan i västra Stockholm. När den nu går av stapeln för åttonde året är det med toppolitiker, gräsrötter och en lång rad organisationer på plats.
Tanken med Järvaveckan har aldrig varit att utgöra en konkurrent till Almedalsveckan, utan att skapa ännu en demokratisk plattform där människor kan samlas. Under pandemin flyttade veckan till sociala plattformar på nätet men det är en annan sak att kunna ses fysiskt, tycker Akallabon Anders Österberg.
– Att föreningsliv, politiker och vanliga Järvabor och stockholmare har ett forum att mötas i är jättebra. Veckans genomslag har vuxit från år till år och framför allt skapar den en debatt om vad som behöver göras i eftersatta områden, säger han.
Anders Österberg. Foto: Naomi Grossman
Anders Österberg är biträdande finansborgarråd i Stockholm och ordförande i styrgruppen Fokus Järva, som arbetar med att kraftsamla för ökad trygghet och utveckling i Järvaområdet.
Har du några tips som besökare på Järvaveckan bör kolla in lite extra?
– Debatten om eftersatta områden kommer att pågå hela veckan med den stora scenen som utgångspunkt, den är värd att följa. Men annars tycker jag generellt man ska komma och besöka Järvafältet nu under sommaren. Vi har runstenar och eldkvarnar, vacker natur, och så Kista med bland annat Ericssons kontor. Här finns dåtid, nutid och framtid, helt enkelt.
Järvaveckan 2023
När: Pågår 31 maj till 3 juni. Öppet för allmänheten mellan 14.00-20.00 under dessa dagar.
Var: Spånga Idrottsplats nära Tensta
Kostar: Ingenting, och ingen föranmälan krävs.
Vilka: Förutom politiker medverkar organisationer och företag som BRIS, Google och LO.
Några siffror: Under veckan kommer 16 partiledartal eller paneler att hållas på huvudscenen. Över 300 organisationer medverkar, ett 20-tal musik- och kulturinslag är planerade och arrangörerna räknar med minst 50 000 besökare, digitala besökare inkluderade.
Viktiga händel(S)er
Onsdag 14.10: Invigning på huvudscenen med bl.a. Karin Wanngård, finansborgarråd (S) i Stockholm och Aida Hadzialic, finansregionråd (S) i Region Stockholm. Även Susanna Gideonsson, ordförande LO, medverkar.
Onsdag 17.15: Morgondagens arbetsmarknad: Hur teknologi, globalisering och demokratiska förändringar påverkar arbetsmarknaden? Med bl.a. Teresa Carvalho, arbetsmarknadspolitisk talesperson (S)
Onsdag 18.45: Jobben finns – det är schyssta villkor som saknas. Med bl.a. Mari Huupponen, Kommunal och Mirja Räihä (S).
Onsdag 19.30: Magdalena Andersson, partiordförande (S) håller tal på huvudscenen.
Torsdag 14.30: Hur motverkar vi gängkriminaliteten? Med bl.a. Tobias Baudin, partisekreterare (S).