Rassoul Pourassad: Det räcker inte att högern gör bort sig

Högerregeringen sänker skatten för höginkomsttagare i stället för att hjälpa vanligt folk. Foto: Shutterstock.

I söndagens partiledardebatt stod högerregeringens svikna vallöften i fokus. Inför valet lovade en falukorvsviftande Ebba Busch sänkta matpriser, billigare bensin och lägre elräkningar. Av dessa självsäkra utfästelser blev det, som bekant, blott en tummetott kvar. I stället gick högerpartierna, som vanligt, fram med skattesänkningar åt höginkomsttagare. 

Under debatten konfronterades Jimmie Åkesson om Tidögängets prioriteringar. Hur kan ni i detta läge välja sänkta skatter åt de som tjänar mest? Men det är ju bara ett skydd mot inflationen, lyckades en förbluffad Åkesson få ur sig. Tydligen är bara höginkomsttagarna i behov av skydd mot inflationen. Det finns däremot inga pengar över för dem som lappar och lagar för att hålla i gång den sönderslitna välfärden. 

Samtidigt som svensk industri gör miljardinvesteringar för att leda klimatomställningen, lägger regeringen ner miljödepartementet och signalerar en kraftig ambitionsminskning. Ni är helt likgiltiga inför klimatomställningen, konstaterade oppositionens företrädare i debatten. Svensk industri vill ju att vi ska gå i framkant! Jag har daglig kontakt med näringslivet, så tala inte om för mig vad de behöver, kontrade statsministern, och blandade ihop svensk basindustri med välfärdslobbyister. 

Det rapporteras om att många svenska barn äter mer skolmat i början och slutet av veckan, därför att de inte får tillräckligt mycket att äta hemma. Men landets rikaste människor måste få ordentligt skydd mot inflationen! 

Bilden har nu blivit tydlig. Sverige regeras av ett gäng som beter sig som att de först nu insett att det inte finns någon hemlig knapp som magiskt sänker bensinpriset. Så är det naturligtvis inte. Med berått mod slog de blå dunster i svenska folkets ögon, i sin desperata jakt efter nycklarna till Rosenbad.

För mig är det viktigt att hålla mig till sanningen, sa den förtalsdömde Ebba Busch. God dag yxskaft, svarade Johan Pehrson.

Kilopriset på tomat, kål och falukorv drabbar ingen välavlönad politruk i varken den sverigedemokratiska eller i den moderata riksdagsgruppen. Det är i stället vanliga, hårt arbetande familjer som drabbas av de kraftiga prisökningarna. Det rapporteras om att många svenska barn äter mer skolmat i början och slutet av veckan, därför att de inte får tillräckligt mycket att äta hemma. Men landets rikaste människor måste få ordentligt skydd mot inflationen!

Mitt i alla virrigheter och dåliga undanflykter hade Kristersson dock rätt om en sak: Magdalena Andersson och Socialdemokraterna förlorade faktiskt valet. Svenska folket röstade fram en ny regering, för att de inte var nöjda med det tidigare S-styret.

Högerns löftessvek syns redan i opinionen, men den största faran nu är att vi tror att valet 2026 redan är vunnet. Magdalena Andersson bör tillvarata möjligheten att ompröva den S-politik som väljarna ratade i höstas, och samtidigt vara öppen för konstruktiva samtal och breda överenskommelser med högerregeringen, för att hindra levnadsomkostnadskrisen från att förvärras ännu mer.

Folk har faktiskt räkningar att betala.

Rassoul Pourassad är student i juridik