M, KD och L räddade kvar Jomshof (SD)
Richard Jomshof (SD) kan sitta kvar som ordförande i justitieutskottet. Med en rösts marginal avslog regeringspartierna och Sverigedemokraterna oppositionens avgångskrav.
– Jag känner stor besvikelse över att de backar upp Jomshof, säger Ardalan Shekarabi (S) efter mötet.
Vid torsdagens utskottssammanträde gjorde hela den samlade oppositionen alltså gemensam sak för att avsätta Jomshof (SD). Detta med anledning av kritiken mot Jomshofs uttalanden om muslimer och uppmaningar att bränna koraner, trots att statsministern manat till återhållsamhet.
Men kravet röstades ned.
– Förvåning, jag hade förväntat mig ett annat agerande från både Moderaternas och Liberalernas och Kristdemokraternas sida, säger Ardalan Shekarabi (S) om reaktionen på omröstningen.
Tidöpartierna avvisar säkerhetsargumenten och hänvisar till att ett misstroende skulle strida mot formalia och praxis att partierna själva utser vilka som ska företräda dem på de poster partiet tilldelas.
”Socialdemokraterna bryter nu överenskommelsen om hur utskottens ordföranden och vice ordföranden utses. En farlig väg att gå när det kommer till oppositionens representation”, förklarade justitieutskottets ordförande Louise Meijer (M) i ett uttalande inför mötet.
Pressen var hård på Liberalernas utskottsledamot Juno Blom, som efter diskussioner i partigruppen röstade med majoriteten. Blom (L) svarar att Liberalerna kommer att fortsätta kritisera olämpliga uttalanden. Liberalernas partisekreterare Gulan Avci förklarar att partiet står upp en praxis som garanterar minoritetens platser in utskotten.
– Förvåning, jag hade förväntat mig ett annat agerande från både Moderaternas och Liberalernas och Kristdemokraternas sida, säger Ardalan Shekarabi (S).
– Att i det här läget backa upp en ordförande som så tydligt utsätter Sverige för allvarlig fara genom att sprida hat, det är förvånande. Det är beklagligt, det har delar inte om höger eller vänster, om socialdemokratier eller sverigedemokrater, utan det handlar om ett mycket exceptionellt läge där en ordförande i justitieutskottet är direkt olämplig för landets intressen, säger Ardalan Shekarabi (S).
Socialdemokraterna menar nu att regeringspartierna genom sina stödröster legitimerar Richard Jomshofs (SD) agerande. Att M, KD och L ”valde lojaliteten med SD före Sveriges internationella intressen”.
– Det är inte så att det finns någon folkrörelse i Sverige, som genomför en massa koranbränningar. Utan de allra flesta koranbränningar utförs av två personer, båda med olika kopplingar till Sverigedemokraterna, påhejade och pådrivna av ordföranden i Sveriges riksdags justitieutskott, sverigedemokraten Richard Jomshof, sa Magdalena Andersson i debatt med Jimmie Åkesson i SVT Aktuellt på onsdagen.
– Det enklaste sättet att få en lugnare situation, det vore om Jimmie Åkesson kunde uppmana sina sympatisörer, medlemmar och företrädare att sluta bränna koraner och sluta uppvigla till ytterligare koranbränningar.