Karl Anders Lindahl: Detta kan vi lära av Musks haveri
I vilken mån ska staten få hantera pengar?
Frågan ställdes av mångmiljardären och entreprenören Elon Musk under en intervju med Wall Street Journal i december 2021.
Staten borde ses som vilket företag som helst, och att det ska vara upp till ”konsumenterna”, alltså skattebetalarna, att bestämma var de vill ”allokera sitt kapital”, som Musk uttryckte det. Och eftersom Musk var så mycket bättre på att allokera kapital än regeringen så är skatt på höga inkomster och kapital en dålig idé – säger världens rikaste man.
För ett par månader sedan köpte Musk plattformen Twitter för det vansinniga överpriset 460 miljarder kronor. Sedan dess har företaget genomgått en ångestfylld berg-och-dalbana utan knäskydd. Halva personalstyrkan har fått foten, och flera viktiga anställda har sagt upp sig efter att Musk behandlat arbetsmarknadsfrågor som om det var ett omklädningsrum i hockey-korpen.
Flera viktiga annonsörer har lämnat Twitter eftersom de är tveksamma till Twitters framtid. De vill helt enkelt inte ”allokera sitt kapital” till Musks oberäknelighet.
Sedan dess har företaget genomgått en ångestfylld berg-och-dalbana utan knäskydd. Halva personalstyrkan har fått foten, och flera viktiga anställda har sagt upp sig efter att Musk behandlat arbetsmarknadsfrågor som om det var ett omklädningsrum i hockey-korpen.
En annan geniförklarad miljardär, Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, har också ett tufft år bakom sig. I november stod det klart att över 11 000 personer tvingas lämna företaget, och högljudda rykten säger att Zuckerbergs framtid kan vara hotad, efter att han allokerat 375 miljarder ner i det så kallade ”Metaverse”, en slags app där du tar på dig VR-glasögon och typ spelar spansk skitgubbe med folk du inte känner.
Aktieägarna, som fått se miljardtals dollar allokeras ner i den monetära flismaskinen, är så klart stora förlorare. Men samtidigt har tusentals människor blivit av med sina jobb, sitt levebröd.
Den företagskultur och den kontakt med sina användare och annonsörer som det redan från början tveksamma företaget Twitter lagt många år på att bygga upp, det lyckades Musk allokera bort på några veckor.
Zuckerberg, som känner hur Tiktok och Youtube flåsar honom i nacken, satsade allt på en urusel dyr idé och nu får de anställda betala priset.
Ja, visst gör det ont när bubblor spricker, men låt Musks Twitterkatastrof bli en påminnelse om att vi ska undvika att allokera kapital och makt till charmiga medelålders män som påstår att de är genier bara för att de har stora bankkonton. Och låt dem för bövelen allokera till oss andra rejält med skatt.
Det finns många företagare som fattar kloka beslut, som gör smarta placeringar och som bidrar till både tillväxt och välfärd.
Men vår tids geniförklaranden av rika män är i grunden farlig för demokratin. Vad Musk föreslog för knappt ett år sedan var egentligen ett avskaffande av gemensamt ägande och ett återinförande av medeltida adel.
Att en sådan person har ambitioner att även kontrollera ”det fria ordet” ska vi se som djupt oroväckande.
Ja, visst gör det ont när bubblor spricker, men låt Musks Twitterkatastrof bli en påminnelse om att vi ska undvika att allokera kapital och makt till charmiga medelålders män som påstår att de är genier bara för att de har stora bankkonton. Och låt dem för bövelen allokera till oss andra rejält med skatt.
Karl Anders Lindahl är digital strateg på Aktuellt i Politiken