Gustaf Lantz: Om barnuppfostran och politik
Hota! Lura! Muta! Råden kom från en vän när jag stod inför uppgiften att bli pappa för första gången. Då tyckte jag det lät avskyvärt cyniskt. Nu har dottern fyllt två år och jag kan plötsligt se rimligheten i tipsen.
Tysta leken börjar nu! Men bara för henne. Själv undviker jag ett nervsammanbrott. Vem springer snabbast hem från föris? Inte jag. Men jag slapp bära en skrikande och sprattlande unge hela vägen hem. Vinst! Styrs vi politiker på samma lömska sätt? Springer vi glatt i en riktning vi inte själva valt?
Varje år presenteras Svenskt Näringslivs rankning av kommuners företagarklimat. Här är det tävling med vinnare och förlorare. En kommuns rankningsplacering beror till två tredjedelar på företagens enkätsvar och till en tredjedel på statistik utvald av Svenskt Näringsliv.
Den synnerligen högerorienterade organisationen Svenskt Näringsliv skickar alltså ut en enkät till dem som driver friskolor för att bedöma klimatet i kommuner som styrs av såssar. Samma såssar som nyligen åkte till partikongressen för att rösta för ett vinstförbud inom skolan (jippie och äntligen!). Gissningsvis blir betyget i ordning och uppförande inte det bästa.
Vilken statistik blir det när Svenskt Näringsliv själv får välja? Ungefär den som deras VD rotar fram inför en debatt med LOs ordförande kan vi anta. Grattis till Österåker som vann klassen lägst kommunalskatt i denna företagsklimattävling!
Men hatten av. Svenskt Näringsliv är ruskigt bra på opinionsbildning. De vet att den verkliga vinnaren i sådana här tävlingar aldrig är en deltagare, utan arrangören. De vet att det alltid är bättre att ställa frågor än att komma med egna påståenden om man vill få som man vill.
Självklart ska vi ha ett bra företagarklimat. Den socialdemokratiska framgångssagan bygger på den tillväxt som svenska företagare skapat tillsammans med arbetare, ingenjörer och uppfinnare. Men entreprenörer behöver kunna lita på ett skyddsnät om de ska våga satsa fullt ut. Anställda behöver bostäder och förskolor. Varor behöver transporteras på räls och väg.
För allt detta behövs en välfärdsstat som betalas av skattepengar. Men höga skatter ger minuspoäng i Svenskt Näringslivs tävling. De som driver verksamhet i syfte att plocka ut vinster från den vård och skola vi alla betalar för finns med i juryn.
Jag har aldrig sett så många raka sosseryggar som efter partikongressen i Göteborg. Det märktes vid vårt senaste kommunfullmäktige i Uppsala. Om kongressdopning vore ett brott mot kommunallagen skulle vi torskat hela bunten. Magdalena Anderssons ord från linjetalet dök upp lite här och var från talarstolen.
När vi nu inom arbetarrörelsen har ett självförtroende som Zlatan vid straffpunkten är det väl tid för att vi själva definierar vad som är en god näringslivspolitik. Nu om någonsin kanske vi kan inse att det bara finns en tävling som verkligen betyder något för oss. Den tävlingen äger rum var fjärde år och där är röstsedeln och inte F-skattsedeln avgörande. I den tävlingen kommer en god företagarpolitik belönas. Men inte låga skatter till vilket pris som helst. Hos den juryn väger helhet, samarbete och anständighet tungt.
Men oavsett vad jag har skrivit om politiska tävlingar ovan vill jag lyft fram vinnarna av min tävling på partikongressen. Grattis Fyrbodal som vann i kategorin vassaste delegationen med motiveringen att de lyfte fram klimakteriebesvär, förlossningsskador och prostatabesvär från talarstolen. Driv och retorik på en kongress ska belönas med pokal. Om pokalen kommer från mig…
Gustaf Lantz är riksdagsledamot (S)