Gott nytt år från AiP!

Under 2023 har AiP fyllt 70 år. När nu året går mot sitt slut vill Aktuellt i Politikens redaktion passa på att önska gott nytt år med några smakprov på vad vi skrivit om under det gångna året. Som en nyårspresent är alla texterna upplåsta. Gott nytt 2024!

I september mördades två män i 20- respektive 70-årsåldern och ytterligare två personer skadades i Sandviken i en skottlossning. Sedan 1 juli har kommunerna ansvaret för det brottsförebyggande arbetet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Veckans politiska fråga om kommunernas brottsförebyggande arbete. I somras började en ny lag gälla där kommunerna får ansvar för brottsförebyggande arbete. Men de kostnader som den medför – och som inte finansieras av regeringen – riskerar att annan viktig verksamhet skärs ned, sa flera S-företrädare runt om i landet i AiPs undersökning.
Läs mer här

Anne-Marie Lindgren sågade Henrik Arnstads bok om Ernst Wigforss rejält vilket ledde till en het debatt under en annars kall sommar.
Läs texten som startade debatten här

I början av året granskade AiPs politikreporter Jan Söderström skolmarknaden och Danderyds kommun. Där fick M-kommunalrådens anhöriga köpa en konkurrerande kommunal skolverksamhet för 10 000 kronor. En oppositionspolitiker som kritiserade affären polisanmäldes för grovt förtal. Byggnadsnämndens ordförande fick expandera sin friskola i strid mot tidigare bygglovsbeslut. Sedan tog toppmoderaten ut miljoner ur bolaget och sålde av till Sveriges snabbast växande skolkoncern.
Läs hela berättelsen här

Statsminister Ulf Kristersson (M) när Sverige i augusti höjer terrorhotnivån, trots att Kristersson ett år tidigare lovat göra landet tryggare. Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ulf Kristersson (M) gillade att säga att han var en av dem som ”såg det komma” medan den tidigare S-regeringen inte gjorde det. Men faktum är att Kristersson själv i flera frågor missade att se utvecklingen, avfärdade varningarna och sedan tvingades backa.
AiP faktakollade och satte ihop en lista.

Anne-Marie Lindgren brukar kallas för Socialdemokraternas chefsideolog, men säger att ideologin ändå inte blir intressant förrän du försöker omsätta vad det betyder i praktisk politik. Foto: Maria Persson/AiP

Anne-Marie Lindgren som skriver väl lästa och mycket uppskattade analyser i AiP varje vecka fyllde dessutom 80 år i somras. AiP fick chans att prata med henne om bland annat uppväxtens Norrköping, folkbildning och varför hon vägrade att dansa hambo. Läs hela intervjun här

Anne-Marie Lindgren har under året, på sitt alltid klargörande sätt, dissikerat skolkoncerner, Sverigedemokraterna, fackets roll, skattepolitik och mycket mer. Till exempel den moderata vilsenheten inför verkligheten.

Ylva Säfvelin har plöjt gamla AiP under 70-årsjubileet och folkbildat genom en text varje vecka från gamla tidningar. Som den om löntagarfonder.

För att inte missa något av vad som händer under 2024, om du inte redan är prenumerant bli det nu!