Förintelsens minnesdag

Anna Ekström vid riksdagens ceremoni med anledning av Förintelsens minnesdag. Foto: Riksdagens webb-tv.

UPPDATERAD 16.11. 27 januari för 77 år sedan befriades dödslägret Auschwitz-Birkenau. I dag uppmärksammar vi Förintelsens minnesdag.

– Varje människa har förmåga att göra ont, men varje människa har också förmåga att göra gott. Vad människan är kapabel till och vilken sida av historien vi vill stå på det är något som januarimörkret påminner oss om. Men januari påminner oss också om det mycket ljusa vi tillsammans kan åstadkomma.

Det sa utbildningsminister Anna Ekström när hon i förmiddags talade vid riksdagens ceremoni ”Till minne av Förintelsen”

I dag 27 januari är det 77 år sedan förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades och i mer än 20 års tid har Sverige högtidlighållit detta genom en nationell minnesdag.

Anna Ekström berättade vid riksdagens ceremoni om Hédi Frieds lärarstipendium som varje år delas ut av Michael A. Frieds stiftelse för att uppmuntra pedagoger som stimulerar unga människor att reflektera över sin världsbild, individens eget ansvar och över konsekvenserna av antisemitism, rasism och andra icke-demokratiska ideologier. Anna Ekström lyfte fram alla lärare och folkbildare som jobbar med att träna unga människors förmåga till medmänsklighet och till att göra gott.

Vid ceremonin i riksdagen tog Anna Ekström även upp det internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism som ägde rum i Malmö i oktober och som initierades av Stefan Löfven. Hon redogjorde också för de konkreta initiativ som Sverige kommer att genomföra för att stärka arbetet för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism, antiziganism och andra former av rasism.

– Att ge våra minnen och vittnesmål en speciell dag är viktigt. På Förintelsens minnesdag samlas vi för att minnas det avskyvärda som drabbade så många oskyldiga. Men alla andra dagar om året ska vi ägna åt handling, så att det aldrig sker igen. Tillsammans kan vi göra stor skillnad, säger utbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Senare under kvällen ska Anna Ekström delta vid en minneshögtid för Förintelsens offer i Stockholms stora synagoga. Minnesstunden arrangeras bland annat av Judiska församlingen i Stockholm, Föreningen Förintelsens överlevande i Sverige och Svenska kommittén mot antisemitism.

Där kommer även statsminister Magdalena Andersson att tala.

– Som statsminister kommer jag aldrig tveka om att Sverige ska vara ett land där det judiska livet är en lika självklar del av vårt samhälle som det är omistligt, säger Magdalena Andersson.

I dag hålls bland annat också en minnesceremoni i Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm med tal, vittnesmål och musik. Där medverkar bland andra skolminister Lina Axelsson Kihlblom. Ceremonin anordnas av Forum för levande historia.

– Den här regeringens ambition är att stärka arbetet för hågkomst av Förintelsen samt bekämpandet av antisemitism och andra former av rasism. Vi ska skapa sammanhang och institutioner för att bevara minnet. Därför är jag stolt över att regeringen har gett Skolverket i uppdrag att samarbeta med Forum för levande historia för att förebygga antisemitism och andra typer av rasism, säger skolminister Lina Axelsson Kihlblom.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson deltar vid minnesdagen för förintelsens offer på Dramaten i Stockholm.

Läs de artiklar som Aktuellt i Politiken publicerade i samband med Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism i höstas:
https://aip.nu/internationellt-samarbete-mot-antisemitism/
https://aip.nu/insatser-mot-antisemitism/
https://aip.nu/fakta-om-regeringens-ataganden-mot-antisemitism-och-annan-rasism/
https://aip.nu/malmos-9or-lar-sig-om-antisemitism/

Fakta Sveriges åtaganden

  • Bevara och föra vidare minnet av Förintelsen.
  • Främja utbildning för att förebygga antisemitism och andra former av rasism och att stärka forskning om Förintelsen.
  • Bekämpa antisemitism, antiziganism och andra former av rasism – online och offline.
  • Främja judiskt liv, stärka arbetet för romsk inkludering och förstärka civila samhällets säkerhet.

Fotnot: Sverige är ordförande i International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) från och med mars 2022 till mars 2023.