Daniel Färm: Högerns pinsamma ursäkter

Högerpartiernas ständiga efterhandskonstruktioner hade varit roliga – om läget inte hade varit så allvarligt. I praktiken är dessa efterhandskonstruktioner bara pinsamma försök att dölja egna misslyckanden.

Som när KD-ledaren Ebba Busch nyligen försökte hävda att Johan Ingerö inte fick sparken som partisekreterare för att han hade blivit polisanmäld för sexuella trakasserier (vilket var hans egen förklaring). Det handlade enligt Busch snarare att hon vill ha en partisekreterare som har mer internt fokus och organisatoriska färdigheter. Att beskedet ”råkade” komma samma dag som det blev känt att Ingerö var polisanmäld gör det till en uppenbar pinsam efterhandskonstruktion.

en pinsam efterhandskonstruktion för att ursäkta att partiet tappade både väljarstöd och positionen som näst största parti

I Moderaternas färska valanalys heter det att ”Moderaternas mål var att bilda regering, inte att maximera Moderaternas väljarstöd”. Det där låter fint. Altruistiskt. Men det är inte sant. Alla partier vill få så högt väljarstöd som möjligt. Återigen en pinsam efterhandskonstruktion för att ursäkta att partiet tappade både väljarstöd och positionen som näst största parti.

Och Liberalernas efterhandskonstruktioner för att legitimera samarbetet med Sverigedemokraterna är extra pinsamma. Från hård och principfast liberal kritik av ett parti med rötterna i nynazism till att ”vi kan prata med alla”. Från att SD ska få så lite inflytande över regeringspolitiken som möjligt till att Tidöavtalets fullständiga jackpott för Jimmie Åkesson beskrivs som ”både sött och salt”.

nu senast fick regeringens egen Bagdad Bob – klimatminister Romina Pourmokhtari (L) – folk i stugorna att greppa efter skämskudden

Och nu senast fick regeringens egen Bagdad Bob – klimatminister Romina Pourmokhtari (L) – folk i stugorna att greppa efter skämskudden när hon återigen hävdar att regeringen har en mer ambitiös och effektiv klimatpolitik än den rödgröna regeringens.

Detta trots att högerregeringen har slopat elbilspremien, motarbetat havsbaserad vindkraft, vill sänka reduktionsplikten och därmed kraftigt öka utsläppen, skurit ned på viktiga järnvägssatsningar, skurit ned på klimatbiståndet, och så vidare. Alla seriösa forskare och bedömare menar att regeringens politik ökar klimatutsläppen och motverkar omställningen.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har däremot talat klarspråk i frågan: ”Om vi inte når klimatmålen, så gör vi inte det.”

Pourmokhtaris pinsamma efterhandskonstruktioner beror på att Sverigedemokraterna har fått sätta inriktningen på klimatpolitiken. Och SD hävdar att det inte finns vetenskapligt stöd för att tala om en klimatkris…

Det räcker med ursäkter och undanflykter från världens regeringar – inklusive den svenska

Men FNs tunga klimatrapport i veckan är tydlig: Det räcker nu! Det räcker med ursäkter och undanflykter från världens regeringar – inklusive den svenska. Klimatet behöver att alla tar sitt ansvar för att gå från ord till handling. Klimatet behöver inga bortförklaringar eller efterhandskonstruktioner. Detta är vår tids ödesfråga. Vi har inte råd med fyra förlorade år för att den svenska högerregeringen vill ursäkta sina egna misslyckanden.

Daniel Färm är politisk redaktör för Aktuellt i Politiken