Claes Nordmark: Genom den gröna industrirevolutionen bygger vi landet

Foto: Anders Frick

Arbetarrörelsen uppstod i samband med den industriella revolutionen. Att vi socialdemokrater känner oss hemma i industriella frågor och driver dem är med andra ord ingen tillfällighet.

När jag skriver dessa rader är jag på väg till partikongressen i Göteborg. Jag är stolt, tacksam och peppad över att ha fått förtroendet från partimedlemmarna i Norrbotten att delta som ombud. På kongressen ska vi tillsammans forma de kommande årens S-politik. Själv kommer jag främst att fokusera på frågor kring den gröna nyindustrialiseringen av Sverige och hur vi kan få hela vårt fantastiska land att utvecklas, inte minst landsbygden.

Vi socialdemokrater sjunger stolt att ”vi bygger landet” för det hållbara och inkluderande samhällsbygget är ju centralt för oss. 

Vi har nu gått in i den gröna industrirevolutionens tidevarv, i hög grad tack vare den S-ledda regeringens politik. Vi för en politik för industrins utveckling och omställning, till skillnad från Reinfeldts basically gone-politik.

I Norrbotten och Västerbotten ska över 750 miljarder kronor investeras i industrin fram till 2040. Det kan snabbt bli mycket mer än så, eftersom utvecklingen här uppe är glödhet. H2 Green Steel (H2GS) etablerar ett enormt fossilfritt stålverk i Boden. I dag produceras i hela Sverige totalt 4,4 miljoner ton stål – H2GS ska i Boden producera 5 miljoner ton fossilfritt stål vid full drift 2030. Hybrit satsar i Gällivare och Luleå, LKAB i Malmfälten och Northvolt i Skellefteå. Framtidens hållbara jobb växer fram i en enorm grön tillväxt.

Det är viktigt att vi som parti behåller initiativet i dessa frågor och driver den fantastiska utvecklingen framåt. Att vi på vårt pragmatiska sätt tar oss an utmaningar som att tillståndsprocesserna blir ännu mer effektiva, att det finns kompetensförsörjning till alla de nya jobben, att nödvändiga satsningar på järnvägar och vägar genomförs och att vi stödjer de kommuner som ska husera stora etableringar och snabbt måste ställa om sina samhällen vilket blir till nytta för en hållbar tillväxt i hela vårt land. 

Vi ska hämta kraft i våra rötter. Och vi ska göra Sverige till epicentrum för den gröna industrirevolutionen i arbetet mot de globala klimatförändringarna.

Jag vill passa på och välkomna er alla till norra Sverige för att ta del av den nybyggaranda som råder här uppe. Och jag ser fram givande och spännande diskussioner under kongressen och mot ett mycket aktivt arbete under det kommande valåret – tillsammans bygger vi landet!

Claes Nordmark är kommunalråd (S) i Boden och ordförande för Norrbottens Kommuner