Året med AiP

Under året har Aktuellt i Politiken både genomgått en hel del förändringar och gjort flera uppmärksammade publiceringar. Passa på att friska upp minnet om tidningsåret som gått.

Året som gått har varit ett turbulent år i politiken för Socialdemokraterna men också för partiets tidning Aktuellt i Politiken har det hänt en hel del. 

– 2021 innebar den största förändringen av AiP på många år. Med förnyat innehåll och förnyad utgivning har Aktuellt i Politiken skapat viktiga framtidsförutsättningar och ökad relevans för fler. Med ny podd och webb-tv samt ökad digital närvaro och en modern nyhetssajt har AiP visat att vi är ett brett och framtidsinriktat mediebolag, säger Daniel Färm, vd och politisk redaktör. 

Förutom en omgörning av form och layouten på både papperstidningen och webbsajten där nya sektioner som till exempel “Veckans politiska fråga”, “Faktakollen” och “S-svepet” tillkommit så har dessutom utgivningstakten höjts. 

Från att ha kommit ut med ett nummer i veckan så kommer nu tidningen ut med två nummer i veckan varav det ena i exklusiv digital form för prenumeranter. Digitalt har tidningen dessutom provat nya format. Redaktionellt har tidningens sektion S-svepet fått en förlängning med podcasten Aktuellt i kommunpolitiken där kommunala företrädare berättar om sina bästa tips till socialdemokrater. På ledarsidan så har webbtv-kanalen Kanlihusvänstern dragit igång för att opinionsbilda och skapa socialdemokratisk debatt. 

Därtill har över 40 nya skribenter värvats till Aktuellt i Politikens uppskattade stall av krönikörer. Bland årets nykomlingar finns bland annat Håkan Juholt, Lisa Nåbo, Tobias Baudin och Blerta Hoti.

Ledarsidans skribenter skriver varje vecka flera ledare som är tänkvärda både för läsare inom rörelsen men når också ofta en större publik när de delas och sprids i både nya och gamla medier. Till exempel Daniels Färms ledartext om felen med högerpartiernas budgetförslag blev både uppmärksammat, uppskattat och delat i olika kanaler.

En av Aktuellt i Politikens långvariga skribenter är den ständigt populära och aktuella Anne-Marie Lindgren som levererar träffsäkra analyser. Något som Magdalena Andersson passade på att uppmärksamma på scen under kongressen i höstas då hon valdes till partiledare. 

I samband med valet av Magdalena Andersson till partiledare på kongressen ställde Aktuellt i Politikens reporter Ylva Säfvelin frågan till partiledaren hur det skulle märkas för medlemmarna att hon bytt roll. Svaret att hon skulle släppa loss, men inte med pengarna fick stor spridning bland den samlade mediaskaran och toppade snabbt både artiklar och analyser i både dagspress och kvällspress. 

Aktuellt i Politiken har satt fokus på de frågor som är intressanta för socialdemokrater och när Nils Vikmång valdes till ny biträdande partisekreterare var chefredaktören Maria Persson snabb med att göra en intervju som publicerades innan de stora medierna fått vittring. 

Tidningen har också under året satsat på att få en starkare lokal närvaro med örat mot rörelsen ute i landet vilket till stor del bygger på alla pigga läsare som hör av sig med nyhetstips om vad som händer i deras arbetarekommun. Till exempel citerades Aktuellt i Politikens reportage från Tidaholm där Miljöpartiet och Sverigedemokraterna krokat arm med gemensam politik och kampanj i flera medier. 

Men Aktuellt i Politiken skriver inte bara om den egna rörelsen utan granskar också kontinuerligt meningsmotståndare och deras utspel. Till exempel granskade Jan Söderström Sverigedemokraternas företrädares yrkesbakgrund och kunde visa på hur få som faktiskt yrkesarbetat. 

Att navigera i det politiska landskapet är inte alltid lätt och ibland behövs ett S-perspektiv på vad debatten egentligen innehåller. Till exempel gick Amanda Schulin i början av året till botten med vad det egentligen bråkas om angående kärnkraften, en fråga som inte direkt är mindre aktuell i dag och bra att ha lite faktagrund till. 

– Det har hänt otroligt mycket under 2021, både politiskt och som sagt på AiP. Det lär inte bli mindre under valåret 2022 som vi står på tröskeln till, säger Maria Persson, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Vi på Aktuellt i Politiken ser fram emot ytterligare ett spännande politiskt år och känner du någon som ännu inte prenumererar så passa på att tipsa dem. Det kommer hända mycket spännande under valåret som de inte vill missa.