”Partiordförande är en annan roll”

Foto: Alexander Bygdén

– Jag kommer släppa loss. Inte på pengarna alltså, skämtade Magdalena Andersson på frågan om skillnaden när hon lämnar som finansminister för att i stället vara partiordförande.
– Det är en annan roll, jag kommer på ett annat sätt ha ansvar för helheten i politiken med annat fokus än att få plus och minus att gå ihop. Även om det också alltid kommer att ske.

På en pressträff strax efter att hon hade valts till partiordförande fick Magdalena Andersson frågor om bland annat utsikterna för att hon kan bli vald till Sveriges första kvinnliga statsminister.

Hon lät försiktigt optimistisk och påpekade att det bara är 17 veckor sedan riksdagen röstade fram en socialdemokratisk statsminister och majoritetsförhållandena i riksdagen är oförändrade.

– Jag kommer att naturligtvis att ha samtal med de partier som kan tänka sig att stödja mig som statsministerkandidat.

– För Vänsterpartiet finns det två saker att välja mellan, antingen accepterar man mig som statsminister eller så blir det Ulf Kristersson och därmed den mest högerkonservativa regeringen som Sverige haft i modern tid.

Jag kommer att naturligtvis att ha samtal med de partier som kan tänka sig att stödja mig som statsministerkandidat.

Frågan om strandskydd pekas ut som en knäckfråga för att få stöd från både Miljöpartiet och Centerpartiet.

– De rapporter jag får är att man för konstruktiva samtal, säger Magdalena Andersson.

Stefan Löfven har tidigare sagt att regeringen skulle avgå om statsbudgeten blir nedröstad; enligt Magdalena Andersson är den frågan redan passerad eftersom Moderaterna har gett upp om att få igenom sin budgetmotion och i stället försöker hitta detaljer att förändra i regeringens budgetförslag.

– Det är för tidigt att svara på frågan vad vi gör då eftersom vi inte vet vilka förslag som kommer att ligga på bordet.