Äldre sossar behövs på Twitter

Matilda Jansson tycker fler äldre socialdemokrater behövs på sociala medier, inte minst på Twitter. Foto: Alexander Bygdén/AiP

Flera processer pågår för att fler unga ska engagera sig i Socialdemokraterna, en nationell arbetsgrupp i Socialdemokraterna för framtidens politik är inrättad och SSU fortsätter värva medlemmar. Men Matilda Jansson, distriktsordförande i SSU som uppmärksammats när hon redovisat exempel på det hat som unga engagerade får utstå tror att det finns mer att göra för äldre som vill stödja unga partikamrater.

– Jag har nog märkt av det här hela tiden jag varit engagerad eftersom jag haft Twitter som är en ganska hård plattform när det kommer till debattklimatet, säger Matilda Jansson.

Ja, att tonen kan vara hård på Twitter har inte undgått någon men ändå delade många med viss förvåning och bestörtning nittonåriga Matilda Janssons inlägg på sociala medier där hon skärmdumpat kommentarer hon fått.

– Först kanske det var jämnåriga som hånade en för att man engagerade sig och sa att tror du verkligen att du ska bli politiker eller något men sedan är det mycket grövre saker, framförallt från vuxna män.

Matilda Jansson berättar att det handlar inte bara om hat utan också om konkreta hot.

– Folk skriver att de vet var jag bor och så vidare men det kan också vara att man blir igenkänd på stan och att okända människor ropar efter en eller spottar.

Det partipolitiska engagemanget menar en del är lågt hos unga och för Matilda Jansson var det från början inte självklart att engagera sig i ett parti eller ungdomsförbund.

– Jag visste knappt att det fanns men jag har alltid ända sedan jag varit liten varit en sådan som tjafsar emot om jag tycker något är orättvist.

På ett chattforum skrev Matilda Jansson till en person som redan var engagerad i SSU och skickade henne till den lokala klubben. Hon brinner för att förändra men förstår om unga inte orkar med allt hat.

– Vår generation har fått lära sig redan på förskolan att man inte kan bete sig hur som helst på internet men den äldre generationen verkar inte riktigt fått lära sig det.

Därför uppmanar hon de äldre i partiet att finnas där yngre finns.

– Det känns som att för partiet handlar allt om Facebook men vi unga finns inte där. Jag tycker det var helt fel när partiet tonade ner sin närvaro på till exempel Twitter.

Matilda Jansson menar att små stöttande steg kan betyda mycket för unga.

– Att bara gå in och vara en av dem som skriver något positivt när andra bara hatar eller att till exempel ett kommunalråd följer och delar det yngre skriver.

Men rent krasst tycker hon att yngre ska få fler platser där besluten tas, speciellt som Matilda Jansson menar att SSU ofta har stor potential att mobilisera många unga, då måste de också tilldelas plats i till exempel fullmäktige och nämnder.

– Det räcker inte med att säga att vi har tagit in någon under 35 så att det finns unga representerade. Det är stor skillnad på någon som till exempel är 18 och går i gymnasiet och som är över 30 och kanske är småbarnsförälder.