AiP avslöjar: Partiet Nyans värvar flera S-politiker

Partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel vid demonstration mot LVU och socialtjänsten på Möllevångstorget i Malmö. Johan Nilsson / TT

Flera socialdemokratiska källor har berättat för AiP att partiet Nyans sonderat terrängen och kontaktat föreningsmedlemmar med stora lokala nätverk. Nu bekräftat partiet Nyans för AiP att de inom kort kommer presentera ett antal socialdemokrater som nya kandidater.

Tidigare i år publicerade Aktuellt i Politiken en granskning av det nystartade partiet Nyans och vilka kommuner de satsar på för att ställa upp i fullmäktigeval. Nyans har uttryckligen sagt att de kommer ta väljare i förorten från Socialdemokraterna. 

AiP har gått igenom vilka användare som gillar partiet Nyans inlägg på sociala medier och kan se att flera av dem har tidigare gillat socialdemokratiska sidor. Men det är inte bara väljare partiet vill locka utan också socialdemokratiska politiker. 

En socialdemokrat, Ibrahim Ben Alaya, i Nyköpings kommunfullmäktige har lämnat partiet för att gå med i Nyans, utan att lämna sin kommunala post. Han menar att det är för att invandrare kan engagera sig länge i Socialdemokraterna utan att få tillträde till tyngre positioner och skriver i Partiet Nyans sociala medier:

”Lämna! Lämna era partier som inte respekterar er.”

Dessutom är en medlem i Nyans partistyrelse tidigare socialdemokratisk fritidspolitiker.

Flera socialdemokratiska medlemmar runt om i landet på orter där Nyans ämnar etablera lokalavdelningar berättar för AiP att partiet försöker knyta kontakter med föreningar och personer med stora nätverk. Det är också flera som är oroliga för den hårda ton som används mot politiker med utländsk bakgrund som är engagerade i de etablerade partierna.

När regeringen presenterades skrev partiet Nyans partiledare Mikail Yüksel i sina kanaler att det fanns två ministrar med utländsk bakgrund och att de antagligen var ja-sägare som kan användas för att inskränka minoriteters rättigheter.

Partiet Nyans partisekreterare Rami Hussein bekräftar för AiP att de har flera tidigare S-politiker som kandidater och att de kommer presenteras inom kort.

– Stort antal är relativt, men vi har ett antal. Fram till idag har vi presenterat en del som kandiderat men när vi fastställt listorna kommer vi att presentera samtliga kandidater runt om i hela Sverige, säger Rami Hussein i mejl.

Han berättar att det både är medlemmar i Socialdemokraterna som lämnat partiet och som just nu har ett aktivt medlemskap som kommer att presenteras som nya kandidater för Nyans.

För att ta sig in i kommunfullmäktige på mellanstora och mindre orter krävs ofta ett inte alltför stort antal röster. I sociala medier skriver partiet att de 700 röster som skulle krävas i Borlänge som är en av orterna där partiet startat en lokalavdelning inte är några problem. 

Partiet Nyans har enligt egen utsago värvat medlemmar med stor politisk erfarenhet i Borlänge. Kandidater som ännu inte har presenterats.

– Det finns en stor politisk missnöjdhet där ute, det är många som hör av sig genom att ha hört eller läst om partiet utöver att vi själva spridit information via våra sociala kanaler, säger Rami Hussein.

Partiet har den senaste veckan figurerat i många riksmedier kring den desinformation som sprids kring socialtjänstens omhändertagande om muslimska barn.

– Olika mediers försök att stämpla oss till något vi inte är har grott en nyfikenhet hos många som på det viset kommit i kontakt med oss, säger Rami Hussein.

Utöver att satsa på att ta sig in i kommunfullmäktige i drygt 20 namngivna kommuner och i sju regionfullmäktige i sju regioner satsar partiet på en riksdagsplats. 

För att komma in i riksdagen pekar Nyans partiledare Mikail Yüksel i sina sociala medier på möjligheten att via tolvprocentspärren i en valkrets kunna komma in i riksdagen i stället för att samla fyra procent av landets röster.

Här satsar Nyans i kommunvalen:

Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Norrköping, Örebro, Västerås, Borås, Linköping, Haninge, Huddinge, Sigtuna, Eskilstuna, Landskrona, Burlöv, Skurup, Borlänge, Växjö, Jönköping, Botkyrka, Mölndal.

Regionval:

Stockholm – Västra Götaland – Skåne – Östergötland – Västmanland – Södermanland – Kalmar.

Artikelserien: Sossarnas ”vita” fläckar

Regeringen ska vända på varje sten för att stoppa den organiserade brottsligheten. 

Därför publicerar AiP en artikelserie om Socialdemokraternas representation i de bostadsområden i landet som Polisen pekat ut som extra utsatta. Där bor minst en halv miljon människor enligt folkbokföringen och i majoriteten av valkretsarna har Socialdemokraterna haft väldigt höga siffror i valen.