Här vill partiet Nyans ta S-mandat

Mikail Yüksel, partiledare för partiet Nyans. Foto: Pressbild

Partiet Nyans laddar inför valår i ett tjugotal kommuner och efter värvningen av en socialdemokratisk förtroendevald efterlyser de fler sidbytare.

Under hösten 2019 bildades partiet Nyans av tidigare centerpartistiske toppnamnet från Göteborg, Mikail Yüksel. Han uteslöts från Centerpartiet inför valet 2018. Centerpartiets partisekreterare sa då i media att det berodde på att Mikail Yüksel haft samröre med den turkiska extremistorganisationen Grå vargarna och att han planerade att starta en gren av organisationen i Sverige. Mikail Yüksel har förnekat att detta stämmer.

Partiet Nyans började uppmärksammas i media i början av 2020 när Mikail Yüksel gick ut med att partiet satsade på att komma in i riksdag samt i landets tre största kommuner vid valet 2022.

–  Vi har lokalavdelningar i Göteborg, Malmö, Västerås och Eskilstuna. Det finns folk i Linköping och Norrköping som vill starta avdelningar där och vi har även personer i små kommuner, i bland annat Växjö och Sigtuna, sade Mikail Yüksel i ett nyhetsutskick i januari 2020.

Sedan dess har en hel del hänt. Mikail Yüksel har kuskat runt i en rad kommuner och kampanjat med partiets orange banderoller och logga föreställande en fredsduva. På partiets sociala medier syns han besöka bland annat Göteborg, Linköping, Borås, Skurup, Stockholm och Malmö. Partiet har dessutom gått från att endast ha Mikail Yüksel som publik medlem till att ha fått en styrelse samt flera lokala företrädare som aviserat att de ställer upp i sina hemkommuner.

På partiets hemsida skriver de att Nyans tänker ställa upp i drygt 20 namngivna kommuner men uppmanar samtidigt människor även från andra kommuner att ta kontakt. Dessutom ämnar partiet ställa upp i flera regioner samt i riksdagsvalet. För att komma in i riksdagen pekar Mikail Yüksel i sina sociala medier på möjligheten att via tolvprocentspärren i en valkrets kunna komma in i riksdagen i stället för att samla fyra procent av landets röster.

Men hur kommer Nyans påverka Socialdemokraterna? Enligt partiets grundares uttalande i tidigare inlägg så kommer det märkas i en röstförflytting där S-väljare byter till Nyans. Men varför skulle S-väljare gå till ett nytt parti startat av en tidigare centerpartist? Jo, Mikail Yüksel har tidigare beskrivit att Nyans inte är ett höger- eller vänsterparti utan partiet för förorterna. Just förorterna var ledordet när partiet grundades och det är i utanförskapsområden partiet hoppats få ett stort fäste.

Sakfrågorna som partiet riktat in sig på hittills är bland annat att afrosvenskar blir en nationell minoritetsgrupp, förbud mot slöjförbud samt främjandet av religiösa friskolor. Partiet har som mål att bli ett förstaval för de muslimer som bor i Sverige. En grupp som partiet menar är utsatt och åsidosatt. Efter att Lars Vilks gick bort har de gått ut med att de vill bränna ned hans verk Nimis i nordvästra Skåne och i slutet av 2021 aviserade Nyans att de värvat Bashir Aman Ali, tidigare rektor på Al Azharsskolan i Stockholm och ordförande i ägarstiftelsen för skolan.

– Jag och Bashir har haft ett långt samtal där jag tagit del av flera dokument från tiden när han hamnade i blåsväder som rektor på skolan. Min bedömning är att han blivit mycket orättvist behandlad av statens olika instanser, skriver Mikail Yüksel på sin Facebooksida om värvningen.

Bashir Aman Ali har nyligen släppts från fängelse efter att ha avtjänat straff för ekonomisk brottslighet där miljontals av skattepengar till friskolan gått in i en muslimsk bank.

– Bashir är en mycket uppskattad och välrespekterad person bland minoritetsgrupper i Sverige och kommer att kandidera i samtliga val. Han är ett enormt tillskott för Partiet Nyans. Med hans engagemang är vi flera steg närmare riksdagen, kommunfullmäktige i Stockholm samt landstingsfullmäktige i Stockholms län, skriver Mikail Yüksel på sin Facebooksida.

Partiet har förutom att aktivt försöka locka S-väljare värvat en tidigare socialdemokratisk ersättare i kommunfullmäktige i Nyköping vilket har lett till att partiet redan nu alltså har en representation i en fullmäktige, om än på S-mandat. Den tidigare socialdemokraten Ibrahim Ben Alaya skriver att hans partibyte beror på att han trots långvarigt engagemang i Socialdemokraterna inte fått någon tyngre post. Detta ska vara ett bevis på att invandrare inte får ta plats i Socialdemokraterna. I ett inlägg på partiet Nyans hemsida uppmanar han även andra tidigare partimedlemmar att göra samma sak:

– Lämna! Lämna era partier som inte respekterar er, säger Ibrahim Ben Alaya i statusuppdateringen.

Också partiledaren Mikail Yüksel spinner vidare på denna linje och i en delningsbild på sociala medier efter att regeringen tillträdde slår han fast att Socialdemokraterna inte är ett parti för invandrare.

– Trots Sveriges mångfald och trots att många av S-väljare är svenskar med invandrarbakgrund eller tillhör religiösa och etniska minoriteter, så utelämnas dessa när det väl gäller. I den nya regeringen har man valt två representanter med utländsk bakgrund. Ingen av dem är känd för att kämpa för minoriteters rättigheter. Antagligen är det två ja-sägare som valts för att fylla kvoten (vilket man ändå misslyckats med) och som kan användas för att inskränka just minoriteters rättigheter (inget nytt), skriver Mikail Yüksel.

Här ställer Nyans upp i lokala val

Kommuner:

Stockholm

Göteborg

Malmö

Helsingborg

Norrköping

Örebro

Västerås

Borås

Linköping

Haninge

Huddinge

Sigtuna

Eskilstuna

Landskrona

Burlöv

Skurup

Borlänge

Växjö

Jönköping

Botkyrka

Mölndal

Regioner:

Stockholm

Västra Götaland

Skåne

Östergötland

Västmanland

Södermanland

Kalmar

Källa: https://www.partietnyans.se/kandidatnanmalan/