Håkan Juholt: Sillen står i diplomatins tjänst
Sill får mig att må bra.
Sill, eller som den heter från kalmarsund; strömming.
Sillen är en berättelse i sig själv, men samtidigt berättelser om människor, möten, historia och historier och inte minst; inläggningar och smaker.
Sill är pratmat. Den tystar inte munnen, tvärtom; sillen öppnar sinnen och startar samtal.
Som ambassadör för Sverige, först i Island och senare i Sydafrika praktiserar jag ”silldiplomati”.
Sill öppnar dörrar.
Våren 2022 arrangerade jag Master Class i sillinläggning vid residenset i Pretoria, Sydafrika. Deltagarna var hänförda. Såväl vuxna som barn älskade den lilla fisken. Vi experimenterade med sydafrikanska smaker och inläggningar och där uppstod vad i de finaste sammanhang går under namnet: ”fusion”.
Vill jag få en extra nära relation till en gäst börjar vi mötet med att lägga in 5-minuterssill. Jag har förberett med alla ingredienser; 1-2-3 lag, dill, fänkål, kummin, citron, rödlök, apelsin, rosépeppar, lagerblad, morötter, senapsfrön, majonnäs, Västerbottensost och annat smakrikt. Jag berättar om den lilla fisken, om historia, traditioner och om min familj.
Vill jag få en extra nära relation till en gäst börjar vi mötet med att lägga in 5-minuterssill.
Gästen eller gästerna väljer smaker de tycker om och som fungerar tillsammans. Vi lägger våra inläggningar i små glasburkar och påbörjar mötet. För egen del är jag övertygad om att det viktigaste vid detta tillfälle, med sillens hjälp, redan är avklarat. När dagordningen är genomgången. Allt är diskuterat och besluten fattade sätter vi oss till bords för att smaka våra egna och kollegornas inläggningar. Serverade med potatis, ägg, råg- och knäckebröd.
På lediga stunder sitter jag nu i Pretoria och skriver på en bok om sill, historia, människor, traditioner och smaker. Kulturmat. Silldiplomati.
En särskild relation har i detta ögonblick byggts, en varm gemenskap infinner sig på ett sätt som aldrig kan uppstå på en restaurang, alldeles oavsett hur skicklig den kocken är. Aldrig någonsin har jag mött någon som ogillat en väl inlagd sill.
Gäster som är skeptiska till fisk i allmänhet, frågar om den verkligen är rå? Jag förklarar att socker och salt bereder fisken. Och möjligen är det så att senaste årtiondens segertåg för sushi har förenklat berättelsen om att all fisk inte behöver stekas, kokas eller grillas.
På lediga stunder sitter jag nu i Pretoria och skriver på en bok om sill, historia, människor, traditioner och smaker. Kulturmat. Silldiplomati. Om hur människor kommer samman. Kanske finns den i handeln redan till jul.
När ett av S-regeringens sista beslut blev att dra in kulturrådstjänsten i Sydafrika, inser jag att sillen, eller som den kallas i Oskarshamn: strömmingen, kommer att få än större betydelse för de mellanfolkliga kontakterna och förståelsen för varandra. Sillen står i demokratins tjänst.
Håkan Juholt är ambassadör i Sydafrika, Namibia, Botswana och Lesotho