Alexander Bygdén: Hur länge ska vi våga avslöja en bolagsbluff?
I framtiden kan frågan i rubriken bli en standardfråga för redaktioner att ställa sig när de granskar ett företag, i alla fall om delar av högern får som den vill. Något som skulle ha stoppat en av AiPs granskningar i år.
Näringslivets medieinstitut (finansieras av Fritt Näringsliv) har återkommande trummat ut budskapet att bolag måste kunna få stämma media för förtal. I nuläget är tidningar skyddade av grundlagen och de som känner sig orättvist behandlade kan vända sig till Pressombudsmannen och Pressens Opinionsnämnd. Men flera företagare tycker inte det är nog, ett exempel på detta är tidigare i år när vd:n för elsparkcykelföretaget Voi gick till attack mot media som han tyckte rapporterade orättvist om hans företag. Han skrev på Twitter att han och Klarnas grundare diskuterat problemet med journalister som skriver om annat än det företaget vill förmedla. Han presenterade idéen om ett nytt system där företag skulle kunna få ”rätta” artiklarna med sin version.
Detta fick mig att tänka på en granskning AiP gjorde tidigare i år. Vi visade att utbildningsföretaget Cady training academy AB, som kantats av anmälningar, blivit fråntagna sin auktorisering från utbildningsföretagens branschorganisation och fått stor kritik från tidigare elever, anlitas av en stor mängd kommuner för att utbilda inom välfärdsyrken. Kommunal kritiserade också företaget kraftigt när AiP kunde avslöja att de godtog föräldraledighet hemma med egna barn som arbetspraktik på förskola.
Cady fick svara på kritiken och godkände sina citat innan publicering. När artiklarna fick spridning i sociala medier i grupper för bland annat förskolepersonal och undersköterskor reagerade dock Cady. I flera mejl krävde Cady att AiP skulle ta bort artiklarna och de hotade med rättsliga åtgärder som de diskuterade med sin advokat.
I oktober validerade Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, Cadys kvalifikation för barnskötarutbildningen till nivå 5. Det innebär att den rankas högre än traditionella barnskötarutbildningar på till exempel komvux eller gymnasiet.
När AiP begär ut den utredning som gjorts av MYH ser vi att Cady skriver att de levererat barnskötarutbildningar till en lång rad kommuner. Men när AiP kontaktar kommunernas får vi samma svar från alla, att de inte köpt in barnskötarutbildningar från Cady. Inte heller kommunernas ekonomienheter hittar några fakturor som pekar på att det skulle skett. Något som Cadys ledningsgrupp svarar på i mejl med: ”Vi har våra underlag för vilka som köpt utbildning av oss”.
I ansökan skriver Cady också om sitt kvalitetsarbete, att de har ett utbildningsråd där flera kommunala skolor ingår. När AiP kontaktar skolornas rektorer säger de alla att de inte ingår i något utbildningsråd. Något som Cady i mejl förklarar med att: ”Ledningsgrupper är dynamiska och olika medlemmar sitter med olika länge. Nya medlemmar tas in. Det är länge sedan anmälan skrevs så som sagt det ändras.”
Än så länge vågar vi granska, men hur blir det i framtiden? Nya kulturministern Parisa Liljestrand (M) har varit sparsam med att dela med sig av sina planer.
Alexander Bygdén är journalist på Aktuellt i Politiken