Valrörelsen tuffar i gång på allvar

Stefan Löfven, Magdalena Andersson, Peter Hultqvist och Margot Wallström. Dessa fyra är Socialdemokraternas vallokomotiv som ska driva partiet till valvinst.

Nu börjar spurten inför valdagen den 9 september. Socialdemokraterna presenterar nu sina fyra vallokomotiv i valrörelsen: Peter Hultqvist, Magdalena Andersson, Margot Wallström och, såklart, Stefan Löfven. Dessa fyra profiler ska nu spela en viktig roll i övertyga det svenska folket att rösta på S.

– Det här handlar om att driva en valrörelse som visar på skillnaden i vilka samhällsbyggen som ska göras. Rättvisa och solidaritet ska gå före skattesänkningar, säger Peter Hultqvist, till vardags försvarsminister, och fortsätter:

– Det viktiga nu är att gå till val på ett tydligt budskap som beskriver vår samhällsmodell och att den ställs mot de borgerligas samhällsmodell med skattesänkningar och privatisering. De har ju egentligen inte bedrivit någon politikutveckling överhuvudtaget utan det är samma typ av budskap som det var när jag började i arbetarrörelsen 1973.

Statsminister Stefan Löfven känner av en styrka från de senaste fyra åren och känner att han taggas till av partiets dalande opinionssiffror.

– Jag känner en oerhörd styrka av det vi har åstadkommit under de här fyra åren. Vi har gjort så mycket under rätt svåra förhållanden. Både med ekonomin, den sänkta arbetslösheten, skolsatsningarna. Det måste få fortsätta nu. Vi kan hämta styrka i att vi har gjort det, men vi vill vidare för det är många utmaningar kvar. Att byta riktning till stora skattesänkningar är inte gångbart, säger Stefan Löfven.

Han ser fram emot att träffa väljarna.

– Prio ett är alltid landet. Jag ser fram emot att få träffa människor runt om i Sverige. Jag har rest runt i landet både som facklig och politisk företrädare och det är alltid mötet med människor som jag tycker mest om, säger han.

Utrikesminister Margot Wallström är också taggad över att få vara vallokomotiv.

– Det känns kul att få vara med på frontlinjen, säger hon.

Hur ska du få ihop det med din roll som utrikesminister?

– Sova mindre och jobba mer, säger hon och fortsätter:

– Det gäller att få in allting i kalendern, men jag tycker det är otroligt kul att få möta alla människor.

Finansminister Magdalena Andersson berättar att hon är enormt taggad på valrörelsen. Hon ser fram emot att få knacka dörr och trycker på att vara tydlig med det politiska budskapet.

– Det här valet kommer att vara en folkomröstning om välfärden. Vad är det för samhälle vi vill ha – ska vi ha ett samhälle som håller ihop eller ska vi ha högerns förslag om höjda hyror, sänkta löner, otryggare anställningar och färre anställda i välfärden? Det är inte vägen framåt, säger hon.