Debatt: Välkomna till oss på Gotland

Vi är som gotlänningar oerhört stolta över att få välkomna er hem till oss,till vår mångfaldens och öppenhetens hemvist, skriver tre S-representanter inför Almedalsveckan.

Den alltid lika fantastiska Almedalsveckan står för dörren och vi vill passa på att välkomna er alla hit, både ni som kommer att vara på plats, och ni som kommer att följa oss via radio, tv och webb. Vi är som gotlänningar oerhört stolta över att få välkomna er hem till oss, till vår mångfaldens och öppenhetens hemvist.

[blockquote author=”” pull=”normal”]”Gotlands befolkning ökar och de senaste åren har vi också fått uppleva hur Gotland blivit hem åt många nya gotlänningar, ett flertal med rötter lite längre bort. Just så vill vi att det ska vara – Gotland kan vara hemma. För oss alla.”[/blockquote]

Under vårt socialdemokratiska ledarskap har vi på lokal nivå medvetet prioriterat insatser för ökad mångfald och öppenhet. Det är också – glädjande nog – ett arbete som bär frukt. Gotlands befolkning ökar och de senaste åren har vi också fått uppleva hur Gotland blivit hem åt många nya gotlänningar, ett flertal med rötter lite längre bort. Just så vill vi att det ska vara – Gotland kan vara hemma. För oss alla.

Gotland är också en god plats att växa upp och vara ung på; våra skolor håller hög kvalitet och arbetslösheten – inte minst bland unga – är bland de lägsta i landet. Att Högskolan på Gotland sedan några år tillbaka är en del av Uppsala universitet är något som ytterligare bidragit till att Gotland är en fantastisk plats att leva och verka på.

Nu återstår ’bara’ att också attrahera fler nyetableringar till Gotland, gärna inom industrin, och att få positiva besked för några av de befintliga. Arbetsmarknaden på Gotland är fortsatt mycket stark och får ytterligare skjuts av pågående och nyligen genomförda etableringar inom försvaret och polisen, liksom en efterfrågan på alla möjliga sorters bostäder som gör att det byggs som aldrig förr.

Vi är drygt 58 000 personer som lever och verkar på Gotland och vi gör det i ett samhälle som är tryggt och starkt, där vi tar hand om varandra.

Trots litenheten i vår region har vi skolor, vård och äldreomsorg tillgängligt över hela ön, och i allt väsentligt en gemensam välfärd som verkligen levererar. Den är dock utsatt för oerhört hårt tryck och den uteblivna regionreformen tar hårt på Gotland. Där kräver vi omgående en förändring, som tar hänsyn till landsändarnas olikheter och ger Gotland förutsättningar att utvecklas positivt.

Vi ser verkligen fram emot Almedalsveckan och är verkligen stolta över att den äger rum på vår hemmaplan. Att det är hemma hos oss som alla dessa möten äger rum, alla dessa åsikter bryts mot varandra. Den framåtanda och öppenhet som präglar vår gotländska vardag, präglar också Almedalsveckan.

Även i år slår vi rekord i antalet evenemang och även i år kommer idéer slå rot, möten bära frukt och frågor börja leva sitt eget liv. Vi är så oerhört stolta över mötesplatsen Almedalen och politikerveckan, som aldrig hade kommit till om det inte vore för vår egen Olof Palme och hans mötesinitiativ från lastbilsflaket.

Nästa år är det valår och därtill firar Almedalsveckan 50 år som politisk mötesplats. Det har vi givetvis börjat planera och rusta för redan nu, i akt och mening att bibehålla det som vi anser vara veckans själ: demokrati, mångfald, närhet och öppenhet. Varmt välkomna till Gotland och Almedalsveckan, vi står rustade för att visa er vår hemmaplan från sin bästa sida!

 

Läs mer: Debatt – Dialogen får inte plats i Almedalen

Spara

Spara

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.