Ulf Kristersson (M): Vinsterna är legitima

Foto: Jan Söderström/AIBILD

– Om man gör bra saker, lever upp till de krav som ställs och levererar goda resultat, då är det helt legitimt, säger Ulf Kristersson (M) om vinsterna.

Alliansen kommenterade vinstfrågan vid en träff på ett persiskt äldreboende i Stockholm.

– Man ska i praktiken förbjuda fristående verksamhet i skola och omsorg som Persikan här. Det är att förstöra valfriheten, säger Ulf Kristersson (M).

Alliansen vill i stället införa nationella kvalitetskrav för både privata och offentliga huvudmän, skärpta sanktioner samt en tillståndsplikt med ägar- och ledningsprövning.

Tillståndsplikt ingår i det förslag som civilminister Ardalan Shekarabi (S) har aviserat. Men för att förhandla om en bred uppgörelse kräver alliansen att planerna på ett vinsttak slopas.

Läs mer: Miljonvinster och klipp i välfärden/aip.nu

– Vi tänker inte kompromissa om det, säger Kristersson.

– Det är problematiskt att de borgerliga partierna har ett sådant avstånd till sina egna väljare i den här frågan om att resurser avsedda för skolan och välfärden ska gå till bättre undervisning och fler lärare och undersköterskor i stället för orimliga vinster, säger Shekarabi till TT.

Enligt utredaren Ilmar Reepalu går välfärden årligen miste om cirka fem miljarder i övervinster.

Ardalan Shekarabi (S) lägger en proposition i mars nästa år. Vinstregleringen kommer att gälla skolväsendet samt äldreomsorg och LSS. Huvudregeln ska vara att överskotten återinvesteras i verksamheten. Men bolagen ska ha rätt till en ”marknadsmässig avkastning” på insatt kapital. Underskott enskilda år ska kunna jämkas mot högre överskott de kommande tre åren.

Läs mer: Förslag om vinstreglering väntas i mars/aip.nu