Miljonvinster och klipp i välfärden

Foto: Fredrik Wennerlund och Ninni Andersson/Regeringskansliet

De bolag som Ulf Kristersson (M) skänkte bort kommunala verksamheter till i Stockholm har därefter gjort stora vinstuttag och flera miljonklipp vid vidareförsäljningar.

Totalt har bolagen gjort 149 miljoner kronor i vinst och plockat ut 62 miljoner i vinstutdelning. Flera bolag har ovanligt höga vinstmarginaler mellan 17 och 27 procent.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har meddelat att regeringen lägger en proposition om vinstreglering inom skolan och omsorgen i mars. Oppositionen är kritisk.

Läs mer: ”Förslag om vinstreglering väntas i mars” / AiP

Samtidigt visar AiPs granskning att de kommunala verksamheter, som alliansen i Stockholm under ledning av Ulf Kristersson (M), lät knoppa av till privat regi 2006–2010 gjort stora övervinster och plockat ut mångmiljonbelopp ur verksamheterna.

AiP avslöjade förra veckan att bolaget Freja Assistanstjänst AB, vars verksamhet socialborgarrådet Ulf Kristersson ansvarade för gjort 19 miljoner i vinst på nio år. Ägaren Leyla Anabestani, betalade endast 3 000 kronor för LSS- och hemtjänstverksamheten 2008, och har därefter plockat ut 13 miljoner i vinstutdelning. Två tredjedelar av alla vinstmedel har lämnat företaget, som Maud Olofsson och Göran Hägglund hyllade som en förebild.

Läs mer: ”Betalade 3 000 – tog ut 13 miljoner i vinst” / AiP

Men Freja Assistanstjänst är långt ifrån ensamt om stora vinstuttag. AiP har tittat på de 11 bolag som fick knoppa av 22 förskolor och 7 hemtjänster 2007/2008 – efter det att Sveriges kommuner och Landsting slagit larm och bara veckor före det att regeringens utredare Statskontoret slog fast att avknoppningarna var olagliga 29 april 2008.

Avknoppningarna, kommunala verksamheter som nu är privata, är i dag ett talande exempel i diskussionen om vinst i välfärden. Ökar effektiviteten och därmed kvaliteten i privat drift? Inte nödvändigtvis. Freja Assistanstjänst tog åtta miljoner i vinstuttag 2016, samma år som bolaget fick kritik av staden för att färre än hälften av personalen hade adekvat utbildning.

Klart är att mångmiljonbelopp tas ut ur verksamheterna och vinstmarginalerna tidvis är mycket stora, i flera fall 17–27 procent, mer än dubbelt så högt som det vinsttak som diskuterats.

fyrtornet_bokslut

Vinsttaket som Ilmar Reepalus utredning föreslagit ligger på 7 procent plus statslåneräntan. Flera bolag AiP granskat har långt högre vinstmarginaler.

Totalt har 62 miljoner plockats ut i vinstutdelning i dessa Kristerssons avknoppningar. De bolag som inte har delat ut pengar till aktieägarna har samlat mångmiljonbelopp i balansräkningen.

Hälften av bolagen, fem av elva, har sålts vidare till skol- och vårdjättar för mångmiljonbelopp. Valfriheten har alltså minskat sedan avknoppningen. Tre av dem ägs av Pysslingen i AcadeMediakoncernen. AcadeMedia ägs i sin tur av riskkapitalbolaget EQT V via skatteparadisön Guernsey. Pysslingen förskolor och skolor AB gjorde en vinst på 200 miljoner kronor 2016.

forskolor_bokslut

Verksamheter som avknopparna fick ta över så gott som gratis har sedan sålts vidare med miljon-
klipp. De bokförda värdena hos Pysslingen/Academedia ger en fingervisning om prislappen.

Avknopparna har gjort stora klipp. En av Kristerssons olagliga avknoppningar var tre förskolor i Bromma. De togs över av ett bolag med det symboliska namnet WanWett AB. De två delägarna sålde 2016 bolaget vidare till Pysslingen.

Köpeskillingen är okänd men Pysslingens bokförda värde på bolaget på 11,4 miljoner ger nog en rättvis bild. Den ena delägaren, Agneta Wanner, hade 2016 en enskild intäkt i sitt privata bolag på 5,9 miljoner. En bra avkastning för någon som satsat 130 000 kronor – en vecka före det att Statskontoret olagligförklarade affärsupplägget.

faktaruta_vinstuttagTill Pysslingen såldes 2016 även Hammarby förskolor som dåvarande skolborgarrådet Jan Björklund (L) lät knoppa av 2002.

Ägaren Eva Nyberg har plockat ut över 12,5 miljoner kronor i vinst åren 2004-2014. Klippet vid försäljningen bör ligga på svindlande hundra gånger pengarna.

Eva Nyberg betalade 260 000 kronor för inventarierna. Strax efter försäljningen bokfördes bolaget för ett värde på 25 miljoner kronor.

Läs mer: ”Ulf Kristersson (M): Vinsterna är legitima” / AiP