Talmansrundor sätter fokus på högern

Löfven överraskar igen. De flesta bedömare trodde att han skulle utlysa extraval. Men statsministern växer nu som moralisk statsman. Väljarna har redan gett dagens riksdagspartier mandat att hitta lösningar för att leda landet. Vi befinner oss fortfarande i en pandemi – som vi inte vet hur den utvecklas till hösten, då ett extraval skulle ha hållits. Det hade på de sätten varit oansvarigt att tvinga väljarna och partiarbetarna att gå till val.

Strålkastarljuset vrids nu mot högerpartierna. Hur har de – med nuvarande mandatfördelning – tänkt sig bilda regering? Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna har inte majoritet.

en möjlighet att driva en hård opposition

Men ponera att Kristersson ändå på något sätt – kanske med hjälp av en avhoppad centerpartist – inte får en majoritet mot sig. Han kan då tillträda, och Sverige får för första gången någonsin en högerregering som ger Sverigedemokraterna ett inflytande ”i paritet med deras storlek”. Det ger Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet en möjlighet att driva en hård opposition mot en regering som lutar sig hårt mot ett parti som inte är nazister, men väl högerextrema. Och som faktiskt startades av nynazister. Sverigedemokraterna har inte gjort upp med sitt förflutna. Till dess att vi får se en trovärdig vitbok eller uppgörelse med det nynazistiska förflutna får SD finna sig i att få kritik för detta. Det kletar av rejält på de partier som är beredda att ge detta parti inflytande.

Allvarligast är dock att Sverigedemokraternas politik underminerar viktiga delar av den svenska demokratin, motverkar jämställdhetssträvandena, förringar eller förnekar betydelsen av en ambitiös klimatpolitik, går emot de egna väljarnas materiella intressen, och bygger på ett vi-mot-dem-tänk som ligger långt ifrån socialdemokratins syn på människan och samhället.

Talmansrundorna kan dock leda till två andra saker:

Att Stefan Löfven återkommer som statsminister – för att Kristersson inte lyckas (eller vill) få ihop ett tillräckligt starkt stöd.

Att talmannen utlyser extraval. Då är vi ändå åter i läget att väljarna får säga sitt redan nu i höst.

tvingar nu andra att visa hur de vill agera

Oavsett, så har Stefan Löfven återigen överraskat och tvingar nu andra att visa hur de vill agera. Socialdemokraterna står redo att ta ansvar – i regeringsställning eller opposition. Hur det blir lär visa sig. Efter att talmannen har bjudit på dammsugare, mazariner och hallongrottor.