Sätt stopp för ”Duktig flicka”

Barnkonventionen, också kallad för barnens lag, fyller idag 30 år. Enligt artikel 29 ska skolan hjälpa barnet att utvecklas och lära barnet om mänskliga rättigheter. Trots det väljer skolan bort oss unga tjejer och vår rätt till utbildning blir lidande på grund av att vi används som krockkuddar för att dämpa bråkiga killar.

”Du är lugn och presterar bra i skolan, jag sätter Philip bredvid dig så kanske du kan hjälpa honom att bli lite mer som dig. Duktig flicka”.

Det är något vi fått höra sedan vi började skolan. Att vi är en duktiga flickor. Duktig för att vi gör som vi blir tillsagda och presterar för att få bekräftelse, bli sedda, få finnas.
Nästa år blir barnkonventionen svensk lag, därför förväntar vi oss att inga fler tjejer ska behöva bli duktiga flickor. Vår rätt till utveckling är minst lika viktig som killarnas.

Vi kan inte längre blunda för de patriarkala strukturer som finns i skolan, där vi tjejer används som ett verktyg för att täcka upp för killars tillkortakommanden i grupparbeten och i klassrummet.

Vi har tappat räkningen på redovisningar och uppsatser vi fått göra själva då killarna i gruppen inte levererat det vi kommit överens om.
Vi är trötta på att behöva höra samma vittnesmål om och om igen. Det är dags för en förändring och vi hoppas att i och med att Barnkonventionen blir svensk lag att skolan arbetar med nya metoder för att se till att alla har möjlighet att utvecklas.

För det är inte de bråkiga killarna som är hela problemet, det är även att skolan är utformad från en tid då vi var mer aktiva på fritiden, då vi umgicks på ett annat sätt. När fritidsgården fanns, hade både ekonomiska resurser och ledare för att kunna organisera ungdomar och inte bara samla dem.

Vi har haft turen att ha en föreningsdriven fritidsgård där vi fått möjlighet att växa. Om inte Unga Örnar funnits i våra områden, är inte vi säkra på att vi hade skrivit denna Debattartikel.

Nästa år blir barnkonventionen svensk lag, det förpliktigar förändring. Eftersom att Barnkonventionen blir lag borde även Sverige som följd ratificera det tredje tilläggsprotokollet om barns klagorätt. Om våra rättigheter kränks måste vi också ha rätten att få det prövat.

Det tillsammans med andra metoder för att främja utveckling i skolan kan se till att ”Duktig Flicka” slutar här och nu.

Amanda Åkerlind, distriktsordförande Unga Örnar Stockholms län
Linnéa Klink, ledamot i Unga Örnar Stockholms län
Astrid Lindberg, ledamot i Unga Örnar Stockholms län
Ella Johansson, ledamot i Unga Örnar Stockholms län
Moa Mogert Palm, ersättare i Unga Örnar Stockholms län

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.