S: Skärp EU-reglerna mot skatteflykt

Socialdemokraterna vill ta hårdare tag mot miljardärers och globala storföretags skattefiffel. På Första maj presenterar Stefan Löfven och Magdalena Andersson nya förslag om skärpta EU-regler mot skatteflykt.

– Jag vill ha ett Europa där vanligt folk inte tvingas se hur vissa lyckas fiffla bort sin del av ansvaret och vältra över hela kostnaden för välfärden på sommarjobbaren, pensionären eller småföretagaren, säger Stefan Löfven i en kommentar.

Skatteflykten inom EU beräknas uppgå till ofattbara 130 miljarder per år. S går nu till EU-val på att skärpa kriterierna för EUs så kallade svarta lista över skatteparadis.

  • Skarp lagstiftning. För att plockas bort från listan räcker det idag med att ett land säger att de ska bättra sig. Dessa krav ska skruvas upp så att länderna bedöms mot sin faktiska lagstiftning.
  • Krav på registerföring. Länder utanför EU ska kunna hamna på EU:s svarta lista om de inte registrerar vem som står bakom obskyra bolagsupplägg och bolagsfasader.
  • Mer informationsdelning. Länder som inte deltar i automatiskt informationsutbyte med andra länders skattemyndigheter om hur mycket skatt multinationella bolag betalar i landet ska hamna på svarta listan. På så sätt ökar upptäcktsrisken för multinationella företag som undviker att betala skatt.

Socialdemokraterna vill även få ett stopp på den illojala skattekonkurrensen mellan EU-länder, där allt lägre företagsskatter hotar välfärden.

”Länder ska inte konkurrera med varandra genom lägre och lägre företagsskatter – det blir en kapplöpning där välfärden blir lidande i alla länder. Därför vill vi att det ska få konsekvenser för det EU-land som inte lyssnar till den uppförandekodgrupp som arbetar mot skadliga skatteregimer i EU-länder”, skriver statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson i Aftonbladet.

Läs mer:  Moderater försvarar Östling efter skatteparadisgrodan

– Vi har skärpt kontrollerna, vi har gett Skatteverket vassare verktyg, vi har gjort det svårare att gömma kapital utomlands. Men vi ska fortsätta göra mer, inte minst i samarbete med andra länder. Skatteflykten utnyttjar gränser när vi inte jobbar ihop och därför är EU viktigt, säger Magdalena Andersson.

Löfven talar i Umeå idag på Första maj och Magdalena Andersson i Sundbyberg och Stockholm.