Reformtakt i 100 knyck

Brottsligheten åker inte bara på en propp utan 100. Justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Anders Ygeman firade med tårta att de tillsammans lagt över 100 propositioner.

– Det understryker vilken väldigt hög reformtakt vi haft de här åren, säger Morgan Johansson.

– Man hör ibland att det skulle vara mycket snack och lite verkstad. Men det är precis tvärtom, säger Anders Ygeman.

Moderaterna anklagar regeringen för att sitta med armarna i kors i brottsbekämpningsfrågor.

”Det räcker inte med att prata, man måste också agera för att Sverige ska kunna vara ett tryggt land för alla”, skrev Anna Kinberg Batra och Beatrice Ask i Expressen i februari.

Morgan Johansson och Anders Ygeman demonstrerar nu motsatsen, med tårta.

Vid en fika i Rosenbad uppmärksammades att med beslutet om en tidsbegränsad vapenamnesti 2018 passerade antalet propositioner från justitiedepartementet hundrastrecket. En inte oviktig markering när man har en motståndare som vill profilera sig på lag och ordning.

– Det understryker vilken väldigt hög reformtakt vi har haft de här åren, säger justitieminister Morgan Johansson.

– Det kanske heller inte är så konstigt med tanke på att kriminalpolitiken och migrationspolitiken inte bara är frågor som står högt på dagordningen, utan även är frågor där vi har de allra största utmaningarna.

Beatrice Asks (M) justitiedepartement levererade 68 propositioner åren 2006–2008, att jämföra med Johanssons/Ygemans 75 propositioner 2014–2016.
2009 lämnade Ask 35 propositioner medan Johansson/Ygeman 2017 redan i maj har hunnit med 26. Alliansen hade dessutom fördel av egen majoritet.

Inrikesminister Anders Ygeman har tidigare berättat hur Beatrice Asks byrålådor på Rosenbad var tomma när det gäller terrorhotet.

– Vi fick ta det från scratch. Det var tomt.

Kriminalisering av terrorkrigsresor var ett av de viktigaste och första initiativen efter maktskiftet.

– Vi tog upp det redan på eftermiddagen när vi träffade justitiedepartementets rättschef, berättar Morgan Johansson.

I propopositionsfloden finns bland annat följande:

Straffen har skärpts för grova vålds- och narkotikabrott samt för  innehav av handgranater. Möjligheten till beslag och informationsutbyte för att slå mot kriminella gäng har utökats.  Id-kapning har kriminaliserats och missbruk av svenska pass hejdats.
Inom migrationen är den tillfälliga lagen mest omdebatterad.

– Man kan inte ”fira” en lag som innebar att vi försämrade situationen på många sätt i den lagstiftningen, men vi hade inget annat val. Ett jättestort lagstiftningsarbete som gick jättefort, säger Morgan Johansson.

Mindre uppmärksammad men nog så viktig är assisterad befruktning för ensamstående kvinnor och stärkt meddelarskydd i privat vård, skola och omsorg. Frågor där alliansen inte levererat. Dessutom en ny förvaltningslag, en ny skuldsaneringslag, förbud mot falska polisbilar och en lag som gör det lättare att byta namn.

I pipeline ligger en ny vapenexportlag med ett demokratikriterium, obligatorisk häktning vid vapenbrott, utökad kameraövervakning och en sexualbrottslag som utgår från krav på samtycke.

Trots den  mäktiga 100-propptårtan var ministrarna inte proppmätta. Dagen efter beslutade regeringen om propp nummer 102, tydligare befogenheter för polisen vid avvisningar.

Spara