Rassoul Pourassad: Så kan fler våga skaffa barn

Det krävs fler bostäder, bättre ekonomi och starkare framtidstro för att fler 90-talister ska våga skaffa barn, skriver Rassoul Pourassad.

I dagarna rapporterade SVT att barnafödandet fortsätter att minska i Sverige. Det är färre och färre svenskar som får fler än två barn. En demograf från SCB pekade på att 90-talisterna inte föder barn i samma utsträckning och att det saknades en ”tydlig orsak” till detta. Men svaret kan analytikerna faktiskt finna i annan statistik från samma myndighet. Det är dyrt att bilda familj.

Det finns tre tydliga skäl till varför vi 90-talister får färre barn: bostadsbrist, levnadskostnadskris och en skadad framtidstro.

det är få unga vuxna som har råd med en tillräckligt stor bostad för en större familj

Bostadsmarknaden är kanske den största utmaningen för många som vill bilda familj. I hela landet har bostadspriserna skjutit i höjden på grund av den kroniska bostadsbristen. Det kanske går att trängas i en tvårumslägenhet med en bebis, men det är få unga vuxna som har råd med en tillräckligt stor bostad för en större familj. Flyttkedjan är sedan länge bruten när det är billigare för pensionärer att bo kvar i stora tomma villor än att flytta till något mindre. Och när dödsboet väl går ut med huset på marknaden så vältras kostnaden för bristande underhåll av bostadsteden över till nästa överbelånade generation.

En materiell och ekonomisk stabilitet är en förutsättning för tryggheten som krävs för att bilda familj. I en färsk studie från Stockholms universitets demografiska avdelning tydliggjordes sambandet mellan ekonomi och barnafödande: desto högre inkomst, desto fler barn. Det rapporteras om att personalen på Danderyds sjukhus samlar in begagnade bebiskläder som skänks till nyblivna föräldrar. De redan överväldigande löpande kostnaderna för mat, blöjor och kläder blir bara högre och högre. För många familjer kan kostnaderna för förskola uppgå till en stor del av deras inkomst. Förskolestarten kommer med en gedigen inköpslista på dyra kläder som barnet snabbt både sliter och växer ifrån. I många kommuner behöver föräldrarna utöver förskoleavgiften även bekosta andra utgifter, såsom blöjor.

Förr i världen räckte det med en heltidsarbetandes lön för att ha råd med bostad, bil, fin heminredning och nån chartersemester om året. Men samma generation som levde med de bästa ekonomiska förutsättningarna, högsta nivån av jämlikhet, levnadsstandard och välfärd, lämnade över ett samhälle i ett mycket sämre skick. En värld med spekulationsekonomi, alarmerande ojämlikhet, ekonomiska kriser och en allvarlig klimatkris.

Det kan vara svårt att tänka på att skaffa familj och bilda en stabil grund för framtiden när det känns som om världen hela tiden är på väg åt fel håll

Det kan vara svårt att tänka på att skaffa familj och bilda en stabil grund för framtiden när det känns som om världen hela tiden är på väg åt fel håll. Men vi är ännu i början av livet. Du som är socialdemokratisk makthavare i Sverige: våga öppna plånboken, sätt fart på bostadsbyggandet och få ordning på välfärden. Till dig som vågar detta väntar några små gulliga tjocka barnbarnskinder att få mysa med!

Rassoul Pourassad är jurist och tidigare politiskt sakkunnig på UD