Nina Wadensjö: Politiken måste lära sig ta plats

Det finns en kille som heter Felix Kjellberg. Han är född 1989. Han är en av världens mest kända svenskar, men de flesta känner honom under namnet Pewdiepie.

Han har en Youtubekanal där han – om ni inte sett det själva – kommenterar datorspel. Hans kanal har 54 miljoner prenumeranter. Pewdiepie brukar inte ägna sig åt samhällsfrågor och politik i någon högre utsträckning, men fick nyligen känna på hur det kan gå om man inte har fingertoppskänsla för vad man skämtar om. Efter att han anklagats för antisemitism bröt Disney sitt samarbete med honom.

Världen har nya stjärnor och Pewdiepie är en av dem.  Det påstås ibland att ingen svensk artist kommer att kunna få ett lika stort genombrott som Carola Häggkvist fick 1983. Att det var sista chansen att bli en person hela landet talade om och engagerades i. Att det efter 80-talet har varit omöjligt att bli lika känd på grund av allt fler tv-kanaler, ökad valfrihet, större mångfald.

Och kanske går det inte lika fort att slå igenom hos hela svenska folket, men trots det ser vi många nya storstjärnor födas. Det gemensamma för dem är att de ofta talar direkt till sina fans, och de gör det i andra kanaler än SVT.

[blockquote author=”” pull=”pullleft”]Men hur många har hört talas om Anna Nyström?[/blockquote]

Om man tar en titt på Instagram är det många svenskar som redan i dag har miljontals följare. Flest har – inte oväntat – Zlatan. Över 23 miljoner följer hans konto. Men hur många har hört talas om Anna Nyström?

Hon ägnar sig åt hälsa och träning och har 4 miljoner följare på Instagram. Gissningsvis blir hon oftare igenkänd på gatan än de flesta svenska politiker.

Donald Trump är däremot en politiker vi alla känner igen numera. Vi kan tycka precis vad vi vill om honom, men han hörs och syns. Och även om vi är bottenlöst trötta på honom tycks det inte hjälpa.

Att han hörs och syns sedan han blev president är egentligen inte så märkligt. Frågan är snarare varför han dominerade all rapportering om presidentvalet i USA under hela den tid han kandiderade, även då ingen egentligen trodde att han skulle bli republikanernas kandidat, långt mindre landets president.

Orsaken kan gå att finna i att Donald Trump valde att växla till politiken när han redan hittat sin lojala publik.

De hade sett honom i dokusåpan The Apprentice och de visste exakt vad de kunde förvänta sig av honom. En burdus och nyckfull man, men även en man som tycktes ha ett hjärta av guld när någon visade sig vara duglig. En framgångsrik storstjärna som skickligt fortsatt bygga sitt personliga varumärke genom att tala direkt till sina fans via sociala medier.

Vi har våra egna storstjärnor. Redan i dag lyssnar miljontals fans på deras råd, skämt och reflektioner. De är välkända, omtyckta och inflytelserika. Det är i och för sig inte särskilt troligt att vare sig Zlatan Ibrahimovic eller Anna Nyström kommer att ge sig in i politiken. Kanske inte heller Pewdiepie. Men förr eller senare kommer några av nätets nya stjärnor att vilja ta en mer aktiv roll i samhällsdebatten, och de tar med sig många, många fans.

Det är därför hög tid att på allvar börjar fundera över vilka kunskaper och egenskaper framtidens politiker behöver ha för att kunna utmana framtidens kändisar om både makten och utrymmet i media.