Nya Populistpartiet Liberalerna

Kritiken är hård mot Jan Björklund och Liberalerna för att satsa på populistiskt effektsökeri i stället för seriös sakpolitisk debatt.

Skolkommissionen hade jobbat i över ett år med att ta fram forskningsbaserade förslag om att förbättra skolan. Jan Björklund (L) avfärdade rapporten innan den knappt hade presenterats.

– Elever ska fördelas efter tombola!

Hela alliansen hakade på överdrifterna om förslaget om lottning i stället för kötid som ett av flera urvalskriterier till särskilt populära skolor och sänkte utredningens trovärdighet.

– Det är inte riktigt seriöst, sa Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén till TT.

”Hörni, lova att säga till mig om jag skulle få för mig att kritisera förslag jag inte läst eller förlöjliga förslag jag medvetet misstolkat!”, skrev gymnasieminister Anna Ekström (S) på Twitter.

20 skolforskare skrev i DN:

”I debatten hävdas nu att förslaget om lottning innebär att det fria skolvalet avskaffas. Vi kan inte se detta som annat än en (medveten?) feltolkning av vad lottning faktiskt innebär.”

En ovanligt tung sågning av en tidigare utbildningsminister. Björklund står dock fast vid kritiken, trots att Alliansen i Stockholm själva lottade ut hemtjänstplatser.

Björklund recenserade dessutom utredningen genom att räkna ord.

Men det är långt ifrån enda tillfället där Liberalerna anklagas för effektsökeri. Nyligen föreslog riksdagsledamoten Robert Hannah (L) att Sverige skulle sluta ta emot män med dålig kvinnosyn.

”Män som hatar kvinnor och hellre vill leva som i Saudiarabien kan söka asyl där i stället”, skrev Hannah i Expressen.

 

Seriösa bedömare som professorn i civilrätt Mårten Schultz förvånades:

”Verkar lite udda att möta problem med strukturell diskriminering med medveten strukturell diskriminering.”

TT:s reporter Owe Nilsson påpekade motsättningen i att först kräva totalstopp för kvinnohatare, sedan säga att selekteringen ska ske genom att utvisning prövas efter dom, men samtidigt tillstå att det är ”få uppklarade fall”:

Populismkritiken har också kommit efter Björklunds angrepp på att handelsminister Ann Linde (S) bar slöja i Iran.

Björklund delade bilder på när brittiska premiärministern Theresa May och tyska försvarsministern Ursula von der Leyen hade mött muslimska ledare utan att bära slöja.

”Svensk foglighet” till skillnad mot ”modiga brittiska och tyska kvinnliga politiker”, enligt Liberala kvinnors Gulan Avci (L).

Men May mötte inte Irans president i Iran utan i USA, och von der Leyen var på besök i Saudiarabien där det inte är lag på att bära slöja.

– Björklund ägnar sig åt fake news. Den här typen av förvrängningar av fakta gagnar ingen, sa Magdalena Andersson till Aftonbladet.

När PR-experten Johan Rönn i Resumé kritiserade medier för att i jakten på klick förstärka ”icke-nyheter” man vet inte är sanna, så tog han exemplet där Jan Björklund hårdvinklar Margot Wallströms uttalanden om Israel för att kunna angripa dem som ”oerhört allvarliga”.

”Det spelar inte så stor roll om det faktiskt är sant – eller inte. Men det skapar uppmärksamhet. Och tittare/läsare… Med en normalt faktabaserad nyhetsvärdering hade nyhetsvärdet av Björklunds utspel varit noll, alternativt hade rubrikerna blivit mer i stil med ’Björklund uppe på läktaren i Israel-fråga’… Gör media en nyhet om Björklund säger att ’Margot Wallström måste klargöra sin position i kannibal kannibalfrågan’?”, skrev Johan Rönn.

I måndags delade Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm en bild på Margot Wallström med en pratbubbla hon aldrig sagt:

”Otroligt provokativt av israelerna att placera resterna av sitt gamla tempel under muslimernas klippmoské.”

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara