Ny S-förening mot antisemitism

Nätverket Mot antisemitism har gått med förstamajdemonstrationerna i Stockholm i flera år, på senare år breddade man budskapet till mot antisemitism och islamofobi. Foto: Privat.

– Att jobba mot antisemitism har engagerat mig hela mitt liv. Nu var det dags att starta en förening, säger Peter Forslund som nyligen var med om att bilda S-föreningen Tillsammans mot antisemitism (Tima).

För ungefär tio år sedan var Peter Forslund en av initiativtagarna till nätverket Mot antisemitism som har gått med en stor banderoll i Stockholms socialdemokratiska förstamajdemonstrationer.

Nu tyckte han ändå att det var hög tid att det bildades en förening som faktiskt är medlem i arbetarekommunen och vars syfte är att jobba mot antisemitism.

– Det finns många utsatta grupper men ingen som är så utsatt som den judiska. Nazismen tog livet av sex miljoner människor och det finns de mest groteska konspirationsteorier där man tror att judar styr världen.

Han pekar på att flera socialdemokratiska partiledare, som Stefan Löfven och Göran Persson, varit tydliga i sitt engagemang mot antisemitism.

– Jag tycker att det är viktigt att vi som socialdemokrater visar att vi tar ställning även på gräsrotsnivå, säger Peter Forslund, som valdes till ordförande för den nya föreningen på det digitala konstituerande mötet i början av maj.

Han ser dock ordförandeskapet som något tillfälligt, delvis av hälsoskäl.

– Jag har varit projektledare, nu för jag samtal med en person i styrelsen om att lämna över ledarskapet.

Det är viktigt att vi som socialdemokrater visar att vi tar ställning även på gräsrotsnivå,

Föreningen Tillsammans mot antisemitism tillhör Socialdemokraterna i Stockholm men välkomnar medlemmar från hela landet. För säga vad man vill om att alla längtar efter att få träffa sina gamla kompisar på föreningsmöten, den nya vanan vid digitala möten gör att man kan samla likasinnade från hela landet utan att någon får höga resekostnader.

– Frågan om vi är norrlänningar eller stockholmare är inte relevant.

Målet är att den nya föreningen ska vara en samlingsplats för solidaritet och att den ska fungera som en kunskaps- och resursbank inom socialdemokratin. Peter Forslund har redan varit i kontakt med tjänstemän på olika departement.

– Vi ska vara en lärande organisation och då är det viktigt att ha kontakt med statliga myndigheter och departement, och vi planerar också att ha kontakt med Svenska kommittén mot antisemitism.

På önskelistan står också att varje år arrangera ett öppet expertseminarium och att föreningen ska hålla i samtalsgrupper och volontärmedverkan.

Några dagar innan föreningen formellt bildades blev han kontaktad av två personer från Stockholms judiska församling som uttryckte sin glädje över engagemanget.

– Det var uppmuntrande!

Peter Forslund. Foto: Privat.

Efter två år av inställda förstamajdemonstrationer ser Peter Forslund fram emot att den nya föreningen 2022 ska kunna gå med i tåget från Humlegården till Norra bantorget.

– Jag som har varit med i tågen i massor av år tycker att Första maj är som ett enda stort cocktailparty, man går runt och hälsar på vänner och det står folk på Kungsgatan och tittar på. Och det finns ingen hejd på mångfalden bland dem som går med. Från borgerligt håll talar man om valfrihet men kom till sossarna på Första maj, där kan man snacka om politisk mångfald!

Kontakt

Vill du ha kontakt med föreningen? Mejla [email protected]