Nato – farligt och meningslöst

Sveriges Nato-ansökan är dålig för oss men spelar USA i händerna. Foto: Marek Studzinski.

Den svenska Nato-processen har varit onödigt skyndsam och bidrar bara till ökade spänningar med Ryssland. Den enda vinnaren är USA.

Det var något väldigt skumt eller dumt med argumenten för en brådskande Natoanslutning. Å ena sidan sa man att Putin är oberäknelig, brutal och farlig och att Rysslands anfall var oväntat och sedan sa man att vi måste skyndsamt bli medlemmar i Nato för att skydda oss mot Ryssland.

Efter ansökan är vi under en tid nu utan det eventuella skydd som medlemskap betyder. Vi utsätter oss således för Putins vrede. Vad kan de göra? Cyberattacker för att lamslå olika system, sabotage på andra sätt och så kärnvapen. Och inget av detta kan Nato skydda oss emot, inte innan vi blir medlemmar och inte heller senare skulle USA riskera ett totalt kärnvapenkrig även om Ryssland bombade sönder Stockholm, Helsingfors och Kiev för det vore inget direkt hot mot USAs intressen.

Ryssland säger nu att väst är i krig med dem fast vi inte har deklarerat krig mot dem.

USA har nu öppet deklarerat att deras mål är att med hjälp av Ukraina försvaga Ryssland. Ryssland säger nu att väst är i krig med dem fast vi inte har deklarerat krig mot dem. De ser det som att väst försöker förgöra Ryssland och deras tusenåriga kultur. De har sagt att om deras existens är hotad så kan de använda kärnvapen och där är vi nu. Det går dåligt för dem i kriget, ett krig som de inte kan förlora för det skulle betyda amerikanska kärnvapensystem alldeles för nära och det hotet är existentiellt enligt Rysslands ledning.

Stefan Löven sa på första maj att Putin är rädd för att Ukraina ska bli ett demokratiskt föredöme och därför anföll de Ukraina. Detta speglar tydligen analysen hos alla ledande politiker i Sverige. Det är verkligen skrämmande för enligt professor John Mersheimer, överste MacGordon med flera så är kriget i Ukraina ett resultat av en farlig kamp mellan stormakterna.

Nato i Ukraina, Finland och Sverige betyder amerikanska installationer som hotar Rysslands strategiska kärnvapenförmåga. MacGordon sa i Fox News den 3 april att USA inte accepterade sovjetiska missiler på Kuba så han förstod att Ryssland inte heller vill se amerikanska missiler i Ukraina. Enligt honom vore det bra med neutrala stater mellan Väst och Ryssland.

Tyvärr ser det ut som att Sverige beter sig som en trotsig tonåring: ”Ryssarna säger att de är jätterädda för Nato så därför ska vi gå med, bara för att visa att vi bestämmer själva!”

Noll realpolitik från Europa, katastrof för oss men perfekt för USA.

Svante Lejon, besviken sosse i Sundsvall.