Näringslivet blir förbannat när AiP-journalistik gör skillnad 

Myndigheten för yrkeshögskolan ändrar sina rutiner efter AiPs granskning. Foto: AiP och pressbild från Myndigheten för yrkeshögskolan

AiPs avslöjande om ett utbildningsföretag som fått stor kritik för sina utbildningar inom välfärden får tillsynsmyndigheten att ändra sina rutiner samtidigt som Näringslivets medieinstitut ryter ifrån att bolag borde få stämma medier.

Efter en krönika om AiPs granskning av ett bolag som menade att de ville vidta rättsliga åtgärder mot AiP men inte kunde detta rycker nu Näringslivets medieinstitut, NMI, ut och är arga.  

NMI menar i sin debattartikel att företag är rättslösa mot medier. De hänvisar till att i andra länder går det bra att stämma mediebolag. NMI menar att media behöver kunna straffas när de missbrukar sin makt. 

Sverige är dock inte så rättslöst som NMI vill påskina eftersom det går att anmäla till medieombudsmannen, MO.

Vad har då hänt efter företaget Cady training AB ville att det mindre bolaget AIP medieproduktion AB, som producerar Aktuellt i Politiken, skulle ta ta tillbaka sina publiceringar för att inte de inte skulle få rättsliga konsekvenser? De har inte, som NMI vill, kunnat driva en rättslig process som oavsett utfall skulle varit kostsam för AiP. De har inte heller anmält till MO, vilket de som sagt har all möjlighet att göra i Sverige. 

Däremot har AiP kunnat fortsätta sin granskning och visat på flera saker som inte stämde i Cadys ansökan för validering av barnskötarutbildningen till Myndigheten för yrkeshögskolan, MYH, vilket Cadys ledningsgrupp bekräftat för AiP. 

Nu har MYH bekräftat att de kommer att göra en kontroll över Cadys kvalifikation som validerats av myndigheten enligt den internationella standarden SeQF. MYH säger också att Cady i sin marknadsföring inte kommunicerar det som de fått beslut om, nämligen att kvalifikationen nivåplacerats, inte utbildningen. 

– Påståendet på Cadys hemsida att utbildningen är godkänd och likvärdig en YH-utbildning är därför inte något som MYH kan uttala sig om, detta är företagets egen marknadsföring och inte vad vi prövat, säger Johan Lindahl, pressansvarig på myndigheten. 

Myndigheten meddelar att de efter AiPs granskning kommer att ändra sina rutiner. 

– Framförallt kommer vi att förtydliga den generella informationen om hur man kan och bör kommunicera kring SeQF-beslut, säger Johan Lindahl, pressansvarig på MYH. 

Myndighetens ändring av sin rutin hade inte skett om AiP hade fastnat i en långdragen rättsprocess och inte kunnat fortsätta sin granskning. Eller om blotta rädslan för detta hade hindrat granskningen innan den ens inletts.