Motionerade om jämställdhet – misstänks för sexköp

Foto: Riksdagen

Som ledamot i skatteutskottet motionerade han om ökad jämställdhet och minskat fusk. Nu misstänks M-riksdagsledamoten för sexköp.

Kvinnan som utpressade M-riksdagsledamoten dömdes på tisdagen till skyddstillsyn och att betala tillbaka de 65 000 kronor som hon pressat honom på, efter mötet dem emellan i julhelgen.

M-ledamoten utreds nu för sexköp och har tagit time out från riksdagen.

Förra mandatperioden motionerade han om ökad jämställdhet och om minskat fusk. M-ledamoten menade bland annat att ett utvidgat rutavdrag var en extra viktig reform ”för oss som vill öka jämställdheten på svensk arbetsmarknad”.

Enligt M-politikern har rutavdraget gjort att ”gifta kvinnor i hushåll som köper 40–80 timmars RUT‑tjänster” kan gå upp i arbetstid. Han menar vidare att sänkt skatt skulle göra att ”utrikesfödda kvinnor som idag är fast i utanförskap” väljer att jobba.

Han framhåller i motionen om integration och jämställdhet även att:

”Fusk och skattefiffel måste alltid stävjas med kraft”.

Nu misstänks alltså M-ledamoten själv ha brutit mot lagen, betalat ut svarta pengar för en sextjänst till en utsatt kvinna och gjort sig skyldig till ett brott med upp till ett års fängelse på straffskalan.

Han har erkänt samlag, men inte sexköp, vilket kvinnan hävdar. Enligt Aftonbladet förklarar M-ledamoten i förhör att de 5 000 kronor han gav kvinnan var till taxi och hjälp med hyran. 

– Jag har tidigare hjälpt andra kvinnor med hyran, men då har jag bara fått en kram och så har allt varit klart.

Den misstänkte M-ledamoten är inte den ende som tidigare suttit i skatteutskottet och hamnat i blåsväder. 2016 avslöjades Uppdrag Granskning att två moderata riksdagsledamöter undanhållit obeskattade tillgångar utomlands.

AiP kunde berätta att det skedde samtidigt som M-ledamöterna, Walburga Habsburg Douglas och Marianne Kierkemann, satt i just skatteutskottet. Kierkemann (M) motionerade dessutom mot den särskilda inkomstskatten för svenskar bosatta utomlands

Läs mer: Satt i skatteutskottet – smet från skatten

– Det här aktualiserar åter frågan hur det egentligen är ställt med Moderaternas moral i frågor om skattefusk och fiffel. Och vad gör de för att räta ut frågetecknen kring skattemoralen i den moderata riksdagsgruppen, sa dåvarande finansministern Magdalena Andersson (S) till AiP.