Med 2022 snart bakom oss önskar AiP gott nytt år!

2022 års sista skälvande dagar är här. Ett år då det knappast varit brist på saker att rapportera om. Hur blir 2023? I väntan på det bjuder AiP på några guldkorn från året som gått.

Kriget i Ukraina kom att överskugga mycket av annat som hände 2022. Tidigare riksdagsledamoten Anders Österberg besökte redan två månader in i kriget Ukraina. Läs hans skakande berättelse.

Som en direkt följd av kriget påbörjade Sverige tillsammans med Finland sin ansökan in i försvarsalliansen Nato. Några månader före valet fattade Socialdemokraterna ett historiskt beslut, ett beslut som vissa menade var nödvändigt men nog ett beslut som ingen fattade utan ett tungt sinne.

Trots kriget i vår absoluta närhet pågick också en valrörelse. Magdalena Andersson inledde sin valturné i området Vivalla i Örebro. AiPs politiska reporter Alexander Bygdén var så klart på plats när Magda träffade folk, besökte Polisen, men faktiskt inte vände på stenar.

Efter valrörelse kommer val. Så även detta år. I Stockholm pågick den stora valvakan för Socialdemokraterna. Där glädje förbyttes till förvåning och sedan sorg. I Surahammar var det också oklart länge vem som skulle styra. Dock kunde man då på valnatten konstatera att det gått bra för S i Surahammar oavsett vem som i slutänden skulle få styra.

Dessutom fick Sverige efter valet en historisk regering. En mörkt blå regering som helt och hållet för att komma till makten fick förlita sig på ett parti startat av nazister, något som gav eko ut i hela världen. Att en stor del av regeringens politik dikteras av sverigedemokrater som nu också finns i regeringskansliets korridorer gör inte skeendet mindre unikt.

Skenande matpriser, elpriser och inflation på det gör nästan att pandemin som faktiskt dröjde sig kvar med restriktoner in i 2022 nästan känns som att den inte hänt. Alla de som förlorat en anhörig, blivit långtidssjuka i covid 19 eller alla som inom vård och omsorg fick dra det allra tyngsta lasset kommer nog ihåg.

Kommer ihåg gör nog också de som trodde de var lovade kompensation för el- och bränslepriser men som sedan insåg att devisen ”När man går till val säger man en sak innan valet. Sen genomförs valet, så säger man en sak också efter valet” hur absurt det än låter faktiskt är sant. Synd att man inte var tydlig med det före valet.

Alla dessa händelser har så klart Aktuellt i Politiken skildrat under året genom nyhetsrapportering, intervjuer, reportage, krönikor, ledare, analyser och debattartiklar. Vi kommer fortsätta under 2023 att finnas där det händer, att försöka förklara vad som händer och varför. Vi ska fortsätta att roa, uppröra, problematisera. Nästa år är inte heller vilket år som helst, det är året då Aktuellt i Politiken jubilerar med 70 år!

Med de orden önskar redaktionen för Aktuellt i Politiken alla läsare ett gott nytt 2023 och hoppas på ett snart återseende!