”Det gör skillnad att jobba tillsammans”

Stämningen var spänd i Folkets hus i Surahammar när S gick fram, men kommer det att räcka? Foto: Alexander Bygdén/AIP

I Surahammar gjorde S ett succéval, men räcker det för att återta den hundraåriga makten? Oavsett så har hela arbetarekommunen fått ny energi för fyra år till.

När Olle Thorell, ordförande för Surahammars arbetarekommuner och tillika riksdagsledamot, anländer till valvakan är rörelserna slängiga och stegen snabba.

Olle Thorell visar vägen ned till Folkets Hus källare där valvakan hålls. Foto: Alexander Bygdén/AIP

– Vanligtvis är jag bra på att hålla masken men just i dag borde jag egentligen inte säga någonting, säger Olle Thorell.

Med en kvart kvar till Valu, SVTs undersökning, som kan ge en vink om kvällens resultat försöker Olle Thorell febrilt lösa situationen med ljud från en uppkopplad laptop.

Kontrasten är stor mot Surahammars förstanamn, den inflyttade amerikanen Chris Marlowe som med bestämda rörelser systematiskt placerar ut stol efter stol längs de två röddukade långborden.

– Jag är inte nervös för jag vet att vi gjort vårt bästa. Nu finns det inget mer vi kan göra, säger Chris Marlowe.

Under en kort tid klev han under mandatperioden in som Surahammars kommunalråd och upptäckte en hel del oegentligheter vilket grusade samarbetet med Centerpartiet, något som Aktuellt i Politiken tidigare berättat om. 

Leif Carlberg fåt en rosbukett av Chris Marlowe för sitt idoga arbete under valrörelsen. Foto: Alexander Bygdén/AIP

Det resulterade i att Socialdemokraterna för första gången efter hundra års maktinnehav i Surahammar hamnade i opposition. Moderaterna tog kommunalrådsposten medan Centerpartiet tvärtemot sin nationella partilinje valde att kampera med Sverigedemokraterna.

Efter att maten är uppäten åker datorerna fram för att följa valresultatet. Foto: Alexander Bygdén/AIP

På de få veckorna Chris Marlowe hunnit vara kommunalråd hade hans större kunder till rörmokerifirman han drivit gått vidare. Utan jobb och utan arvode som oppositionsråd har han ändå sedan dess kommit att fungera som heltidsengagerad politiker. Vad som händer efter valet kan han inte svara på.

– Det är upp till partiet, vem är jag att som individ sätta min egen vinning framför hur samhället fungerar, säger Chris Marlowe.

När Valu presenteras på storbildsskärmen har ljudet kommit igång och sittplatserna börjat fyllas, också en handfull vänsterpartister är inbjudna för första gången till Socialdemokraternas valvaka.

Första gången på valvaka är det också för veteranen Christina Waster Jansson (S), 78 år. Hon är ingen nykomling i politiken utan har suttit som ordförande i kommunfullmäktige i 20 år.

– Jag har alltid varit ordförande i valnämnden så vi brukade ha fullt upp de här kvällarna med rösträknandet, säger Cristina Waster Jansson.

Hon är stolt över partiets insats under valrörelsen. Partiets uttalade strategi har varit att inte klaga på styret utan i stället framhålla vad Socialdemokraterna har för egna förslag. Mer än en tredjedel av dörrarna i Surahammar har blivit knackade och arbetarekommunen är näst bäst i samtalsligan i landet, räknat efter antal samtal per invånare. På fullmäktigelistan finns hela 35 namn och det är både unga och äldre med flera nya medlemmar som fått stort ansvar i politiken.

Christina Waster Jansson och Göte Sandin går igenom papperslistor med tidigare års valresultat i Surahammars valkretsar. Foto: Alexander Bygdén/AIP

Totalt har arbetarekommunen vuxit till ungefär 170 medlemmar och i stället för en bitterhet över den förlorade makten har en revanschlusta varit drivkraft att få igång många olika aktiviteter. 

– Ett tag har jag varit borta från politiken men nu när jag blivit pensionär så var det dags att engagera sig igen, berättar nygamla medlemmen Göte Sandin.

Han var med i början av åttiotalet och satt i byggnadskommitén som åkte runt och tittade på olika Folkets Hus och tog första spadtaget till det nya Folkets Hus i Surahammar som stod klart 1985.

– Det var väldigt viktigt med att få till akustiken och biosalongen har fått utmärkelsen årets biograf i hela landet 2009, berättar Göte Sandin.

Nuförtiden är det en livaktig pulsåder i det Surahammar centrum som annars inte har många fler öppna affärer än Systembolaget. Förutom biograf finns det lunchrestaurang och bibliotek på markplan. I källaren finns en festsal där föreningar ska kunna hyra in sig likt Socialdemokraterna som vakar genom valnatten.

Peter Håkansson är pensionerad lärare som efter Socialdemokraternas brytning med Centerpartiet valde att komma tillbaka in i politiken som han anser nu kan luta sig mer åt vänster igen. Foto: Alexander Bygdén/AIP

– När vi får till ett kök härnere kommer man kunna fira femtioårsskivor och liknande, säger Göte Sandin.

I nuläget blir han dock tvungen att gå ut med en tillbringare till toaletterna för att hämta vatten till kaffebryggaren för att partikamraterna ska hålla sig alerta. De inledande positiva valundersökningarna har förbytts i en spänd tystnad. Många uppdaterar sina telefoner för att se hur många av kommunens distrikt som är räknade och den upphällda alkoholfria cidern som var tänkt att skålas i blir stående.

– Chris kanske verkar lugn men nog är han nervös, han sitter nästan inte ner alls och han tog mat nästan sist av alla, säger Göte Sandin medan han jämför papperslistor över distrikten med preliminära röstresultat som dyker upp på datorskärmen.

Att Moderaterna tagit makten i en klassisk bruksort och att den forna Alliansen styr med SD är något som gjort att Ulf Kristersson (M) flera gånger besökt Surahammar för att visa upp sig i media.

– Ja, han har varit här och vänt några gånger och pratat med journalister. Men annars var det inte så många som brydde sig. Det finns nog en hel del prestige i det. Sedan har Moderaterna haft personal här från sin distriktsorganisation varje vecka men det är en väldigt personcentrerad kampanj där deras förstanamn går omkring med en t-shirt med sig själv på, säger Chris Marlowe.

Det visar sig att Socialdemokraternas intensiva kampanjande gett mer resultat än Moderaternas. De preliminära resultaten tyder på att det kan bli ytterligare ett mandat. 

Mer oroligt är det i hörnet där Vänsterpartiet sitter och de börjar fråga var egentligen spärren går på kommunnivå innan de tar kväll och vandrar hemåt. De klarar sig kvar i fullmäktige men knappt vilket gör att S+V-majoritet inte är en möjlighet.

Inte heller Centerpartiets liering med SD verkar ha varit ett framgångsrecept, de backar i väljarstöd men mandaten försvinner inte eftersom de får det mandat som hoppar när Liberalerna till skillnad från på riksplanet inte klarar spärren i Surahammar.

– Jag tycker vi ska vara stolta med tanke på demografin, vi går framåt mot 36 procent till skillnad från grannkommunen Fagersta som också är en bruksort som tappar nästan 15 procent, säger Olle Thorell.

Medan Chris Marlowe börjar duka av och städa så sätter sig Olle Thorell i foajén och låter telefonen gå varm under midnattstimmen.

– Alla partier utom SD ska veta att vi är öppna för att förhandla. SD har på förhand varit väldigt självsäkra och sagt att de vill ha kommunalrådsposten i tron att de skulle få 45–50 procent men det har inte riktigt gått så bra för dem här. 


När tillräckligt många valdistrikt är räknade för att ge en indikation av vad som väntar går Göte Sandin, Olle Thorell och Chris Marlowe ut från valvakan för att rådslå och dra upp nattens strategi. Foto: Alexander Bygdén/AIP

SD får preliminärt 25 procent av rösterna i kommunvalet i Surahammar, betydligt sämre än de närmare 34 i riksdagsvalet på orten. Dessutom verkar samarbetet inte gå så smidigt som Alliansen hoppats. 

Alldeles innan valet rasade SD i lokalmedia över att inte ha blivit inbjudna till ett tårtkalas med sina borgerliga samarbetspartners och på valkvällen lyfter SD återigen tårtkalaset i ett inlägg på Facebook.

– Oavsett hur styret blir har vi gjort en väldigt bra insats som parti. Det här är ett kvitto på att det gör skillnad att ha en arbetarekommun där vi lyfter varandra och alla får vara med och ta ansvar oavsett om man är gammal eller ny, ung eller erfaren.