M fortsätter lögnangrepp trots avvisande KU-rapport

Ledande moderater fortsätter, i strid med konstitutionsutskottets rapport, att hävda att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) ljög i KU.

De hävdar att Strandhäll påstått att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler avgick frivilligt, trots att Strandhäll var tydlig med att samsyn endast rådde om att Begler inte kunde fortsätta utan regeringens förtroende.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) får kritik från enigt konstitutionsutskott för hanteringen av förflyttningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler i maj 2018.

Dialogen mellan departementet och Begler har inte levt upp till de krav som kan ställas, varför generaldirektören inte uppfattade kritiken som riktades mot henne och dokumentationen av processen var för dålig, anser KU.

KU skriver också att ”förflyttningen skedde mot Ann-Marie Beglers vilja”. Det har fått ledande moderater att fortsätta angreppen om att Strandhäll vilselett KU, som Ulf Kristersson framförde i samband med misstroendeomröstningen.

Detta trots att KU:s rapport inte ger något stöd åt påståendet.

– Det finns brister i dokumentation och i kommunikation. Men att Strandhäll skulle ha ljugit finns det inget som helst stöd för, säger Hans Ekström (S) vice ordförande i KU.

KU:s ordförande Karin Enström (M) förklarar diskrepansen för TT med att misstroende och KU-rapporten är ”två olika politiska verktyg”.

Socialdemokrater menar att detta visar varför Moderaterna inte ville invänta KU:s rapport.

Moderaterna fortsätter alltså hävda att Strandhäll sagt att Begler avgick ”frivilligt”.

Men faktum är att Strandhäll var mycket tydlig i KU-utfrågningen att Begler inte avgick frivilligt. ”Samsynen”, som Strandhäll hänvisade till, handlade om att Begler inte kunde fortsätta som Försäkringskassans chef utan regeringens förtroende.

Det upprepade Strandhäll om och om igen i KU. (Hela utfrågningen här.)

– Generaldirektören hade vid flera tillfällen uttryckt att hon inte kunde vara kvar som generaldirektör för Försäkringskassan om regeringen inte hade förtroende för henne. På det sättet fanns det en samsyn.

– Men vill jag vara oerhört tydlig med att det innebär inte att Ann-Marie Begler hade en samsyn med regeringen om grunden för varför vi ansåg att det inte fanns ett förtroende. Hon tog inte till sig den kritiken som framfördes, sa Strandhäll.

Läs mer: Bylund och Begler – ombytta roller i KU