Löfven satsar på säkra kort
Löfven satsade på säkra kort i regeringen. Han valde utskottsgruppledare från riksdagen före kända namn utanför riksdagen, liksom före geografisk spridning och ålder.
– Mandatperioden kommer att handla om att genomföra januariavtalet och förankra politiken i Sveriges riksdag, säger Löfven.
[vc_row][vc_column][vc_message]Det här är en nyhetstext. Det Aktuellt i Politikens nyhetsredaktion publicerar i tidning, på webb, i appar och i e-tidning ska vara relevant, sant, bekräftat och hålla hög kvalité. Här kan du läsa mer om hur vi arbetar: aip.nu/om-aip-media[/vc_message][vc_column_text]
Anders Ygeman kommer tillbaka till regeringen som energi- och digitaliseringsminister. Även om frågorna till honom efteråt mest handlade om avgången efter Transportstyrelseaffären.
– Jag toppade listan i det distrikt där vi gick fram mest och var en av dem som hade flest personkryss. Så det är väl ett kvitto på förtroende, säger han.
Miljöpartiet får hand om bostadspolitiken men S tar åter hand om utbildningsdepartementet där Anna Ekström får nya högskoleministern Matilda Ernkrans vid sin sida.
Löfven ändrar departementsindelningen något för att få full effekt av de stora investeringsprojekten, klimatomställningen, höghastighetstågbanorna och digitaliseringen.
Det innebär att Isabella Lövin (MP) lämnar utrikesdepartementet för att leda miljödepartementet. Tomas Eneroth leder infrastrukturdepartementet. EU-frågorna förs över till statsrådsberedningen och veteranen Hans Dahlgren.
Han har jobbat som diplomat och kabinettssekreterare, med Palme, Carlsson och Persson. Nu blir han statsråd, 70 år fyllda, EU-minister mitt i brexit-processen och kort inpå EU-valet.
– Det blir mer utåtriktat nu, andra får ta hand om de interna frågorna, säger Dahlgren som vill lyfta värderingsfrågorna i EU-valrörelsen.
Ibrahim Baylan (S) lyftes 2016 upp som samordningsminister med särskilt ansvar för en tioårssatsning på att bryta segregationen. Baylan byter nu uppdrag till näringsminister. S släpper jämställdhetsministerposten till MP och Åsa Lindhagen som även tar över ansvaret för segregationsfrågor.
Många socialdemokrater hade hoppats på en S-bostadsminister men den portföljen tas över av Per Bolund (MP).
SSUs ordförande Philip Botström är kritisk till att ingen i regeringen är under 35 år.
”1. Att det saknas en särskild minister med samlat ansvar för integrationen – den kanske största utmaningen vi står inför framöver.
2. Att ett parti som misslyckas med att nå unga inte har ett enda statsråd under 35 år. Kasst.”, skriver Botström på Twitter.
Löfven satsade alltså på idel säkra kort, inga unga löften som Aida Hadzialic eller nyrekryteringar som Thomas Bodström på sin tid.
[vc_row][vc_column][thb_gap height=”30″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_tta_accordion][vc_tta_section title=”Nya regeringen”][vc_column_text]
(Utan parantes = S-ministrar)
Statsrådsberedningen
Statsminister: Stefan Löfven
EU-minister: Hans Dahlgren
Arbetsmarknadsdepartementet
Arbetsmarknadsminister: Ylva Johansson
Jämställdhetsminister samt minister med ansvar för arbetet mot diskriminering och segregation: Åsa Lindhagen (MP)
Finansdepartementet
Finansminister: Magdalena Andersson
Finansmarknads- och bostadsminister, biträdande finansminister: Per Bolund (MP)
Civilminister: Ardalan Shekarabi
Försvarsdepartementet
Försvarsminister: Peter Hultqvist
Infrastrukturdepartementet
Infrastrukturminister: Tomas Eneroth
Energi- och digitaliseringsminister: Anders Ygeman
Justitiedepartementet
Justitieminister: Morgan Johansson
Inrikesminister: Mikael Damberg
Kulturdepartementet
Kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågor: Amanda Lind (MP)
Miljödepartementet
Miljö- och klimatminister samt vice statsminister: Isabella Lövin (MP)
Näringsdepartementet
Näringsminister: Ibrahim Baylan
Landsbygdsminister: Jennie Nilsson
Socialdepartementet
Socialminister: Lena Hallengren
Socialförsäkringsminister: Annika Strandhäll
Utbildningsdepartementet
Utbildningsminister: Anna Ekström
Minister för högre utbildning och forskning: Matilda Ernkrans
Utrikesdepartementet
Utrikesminister: Margot Wallström
Biståndsminister: Peter Eriksson (MP)
Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor: Ann Linde
[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]