Löfven: Extra val inte att ta ansvar för landet

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Landets bästa måste alltid gå först, det har alltid varit min prioritet.

Det sa Stefan Löfven som påminde om att pandemin fortfarande pågår när han på måndagen gav besked om att han inte utlyser extra val. Nu får talmannen ta över processen. 

Efter förra veckans misstroendeförklaring mot Stefan Löfvens regering har han stått inför valet att utlysa extra val eller att överlåta på talmannen att försöka hitta underlag till en ny regering.

– Jag tror inte att svenska folket vill ha ett extra val. De förväntar sig att vi som har blivit valda ska hantera en sådan här situation, vi är fortfarande i en pandemi och vi vet inte hur situationen ser ut i höst.

Löfven kritiserade Vänsterpartiet som röstat med SD i en misstroendeförklaring utan att vara enig i sakfrågan eller om ett nytt regeringsalternativ, men även Liberalerna som sa nej till Centerpartiets öppning.

Det bästa argumentet för att hålla ett extra val är enligt Löfven att få en prövning av det nya demokratiska landskapet. Flera borgerliga partier har svängt om att ta stöd av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet har röstat med SD om misstroendeförklaring.

Medan det bästa argumentet mot extra val är att Sverige fortfarande befinner sig i en pandemi.

Därför vill vi se om man kan få en handlingskraftig regering snabbare.

– Det ser ut som att den klingar av men vi ska inte utesluta att vi får en allvarlig utveckling igen. Då vill jag inte försätta landet i en sits med lång politisk osäkerhet.

Extra val skulle innebära tre månaders väntan på en ny mandatfördelning. Då riskerar man ändå ett fortsatt svårt parlamentariskt läge som innebär att det tar lång tid att bilda en ny regering.

– Därför vill vi se om man kan få en handlingskraftig regering snabbare.

Stefan Löfven har lämnat in sin begäran om att bli entledigad som statsminister. Nu ligger bollen hos talmannen. Riksdagen har fyra försök på sig att rösta fram en ny regering.

– Det kan ändå sluta i extra val, men vi har ändå gett det en chans att lösas snabbare, sa Stefan Löfven.