Debatt: SSU Lidköping ”Låt unga resa gratis under sommaren”

Goda möjligheter för unga att kunna resa kollektivt i Skaraborg under sommaren är viktigt ur flera perspektiv. Möjligheten till rörlighet och förflyttning är en tydlig klassfråga. Alla unga har inte råd med moped eller körkort, alla unga har inte heller föräldrar med körkort och tillgång till eget fordon.

Därför vill vi se att Lidköpings kommun erbjuder avgiftsfri kollektivtrafik för unga under sommaren och att Lidköpings Arbetarekommun verkar för att alla ungdomar i Västra Götalandsregionen ska erbjudas denna möjlighet.

För ungdomar som i dag inte kan söka sommarjobb för att de inte vet hur de ska kunna ta sig till sitt arbete gör ökade möjligheter att åka kollektivtrafik att denna oro försvinner. Att stärka ungas möjlighet att ta sig till andra orter för att arbeta blir därför en reform för att minska ungdomsarbetslösheten.

Miljöreform och frihet

Avgiftsfri kollektivtrafik blir också en miljöreform när fler väljer att använda sig av kollektivtrafiken i stället för att åka bil.

Under perioder av ledighet ska inte avstånd avgöra vilka platser, evenemang eller vänner ungdomar ska få möjlighet att besöka. Avgiftsfri kollektivtrafik kommer ge möjlighet till fler upplevelser under sommarlovet utan att det utmanar föräldrarnas plånbok.

Vi i SSU Lidköping vill se att kollektivtrafiken blir avgiftsfri för alla unga under sommaren!

 

[small_title title=”Här hittar du mer info om SSU Lidköpings vision och verksamhet:”]
Facebooksida: www.facebook.com/SSU-Lidk%C3%B6ping-196285653891211
Webb: www.ssu.se/distrikt/skaraborg

Spara

Spara

Spara

Detta är en opinionstext i Aktuellt i Politiken. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.