Karl Anders Lindahl: Så kan M släppa fram högerextremismen utan att fatta det
Detta kan bli mandatperioden då högerextremismen tar plats i Rosenbad. Hur? Via SD-tjänstemän? Genom rasistiska reformer? Strypt kulturliv?
Kanske. Men den största triumfen för fascistiska krafter skulle vara något helt annat. Kanske förstår vi det först när det är för sent.
Ingen har väl kunnat missa att sociala medier och nätplattformar är viktigare än någonsin inom politiken, eller att undgå att partier är aktiva på nätet på ett helt annat sätt än för bara några år sedan.
Traditionella medier älskar att analysera vem som ”vann” valet på sociala medier, och hur partierna använt Instagram, Youtube och Tiktok för att locka väljare.
Men den som stirrar sig blind på vad svenska partier gör på Tiktok missar två viktiga saker.
För det första är väljarna, framför allt unga, del av en global digital politisk arena, där svenska röster marginaliseras.
För det andra är högerns kamp på nätet långsiktig, och påverkar redan samhället i grunden.
Den digitala högern använder sig av den (ironiskt nog) marxistiska idén om “metapolitik”. Alltså att förändra normer och språkbruk för att flytta fram sina fram till nyligen extrema positioner.
På kanaler som Youtube och Tiktok marineras ungdomar i denna metapolitik. Misogyna skämt blandas upp med moralpanik över svarta skådespelare i Disney-filmer. Gång på gång får personer på jakt efter lättsmält underhållning veta att mångfald och inklusion förstör ”sammanhållningen” i samhället.
Den digitala högern använder sig av den (ironiskt nog) marxistiska idén om “metapolitik”.
Att SDs Youtube-kanal Riks i februari hade inslaget ”Sagan om ringen går full woke” (en rubrik som är en rejäl grammatisk slakt av svenska språket) är så klart ingen slump, eftersom SD ser ett egenvärde i att locka in unga i dessa konfliktytor.
När högerns metapolitik trängde in i den brittiska debatten valde Tory-regeringen att omfamna den.
Dåvarande premiärminister Boris Johnson uttryckte bland annat att Storbritannien skulle ”sluta skämmas för sin historia” angående landets koloniala förflutna. Denna typ av avnormalisering av antirasism har också påverkat skoldebatten och diskussionen om universiteten i Storbritannien.
Kanske en ledarsida nära dig kommer att använda det antisemitiska begreppet ”kulturmarxism”, tramshögerns ”feminazi” eller vädra konspirationsteorier om ”folkutbyte” redan under den här mandatperioden?
Men Sverige är inte immunt.
Utan att vi riktigt märkt det har begrepp som ”godhetssignalering”, ”klimatalarmism”, ”politisk korrekthet” och ”kulturkrig”, ord som alla har sitt ursprung i högerns metapolitik letat sig in i traditionella mediers vokabulär. Högerextrema nätaktivister kämpar dag och natt för att få in fler ord i vårt dagliga digitala och ickedigitala språk.
Kanske en ledarsida nära dig kommer att använda det antisemitiska begreppet ”kulturmarxism”, tramshögerns ”feminazi” eller vädra konspirationsteorier om ”folkutbyte” redan under den här mandatperioden?
Det kommer vara frestande för Ulf Kristersson att, precis som Johnson, vilja slänga sig med högerextrem nätretorik. SD kommer garanterat att fortsätta göra det. Kommer vi reagera då? Kommer vi förstå?
Karl Anders Lindahl är digital strateg på Aktuellt i Politiken