Joanna Abrahamsson: Statsministerns Kinderägg finns i Skellefteå

Statsministerns tre önskningar i ett går redan att hämta hem. Kinderägget finns i Skellefteå. Foto: Enar Nordvik.

Av förklarliga skäl har samhällsdebatten den senaste tiden förstås präglats av kriget i Ukraina och Sveriges inträde i Nato. Men ingen har väl glömt de stenar regeringen ska vända på för att stoppa gängkriminaliteten och bryta segregationen? Samtidigt som Sverige ska leda klimatomställningen med nya gröna industrijobb och ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, sjukvården och äldreomsorgen. Statsministerns tre önskningar i ett går redan att hämta hem. Kinderägget finns i Skellefteå.

Kommunen personifierar partiledarens tre prioriteringar. Drivande bakom det hela är socialdemokraten och kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman. Han styr platsen där fler än 3000 nya arbetstillfällen, framtidens jobb, är på gång via batterifabriken Northvolt. En satsning som tydligt visar vägen för den gröna omställningen inom industrin. Den här enorma arbetsplatsen lockar personer från hela världen. 50 nationaliteter finns numera i Skellefteå, indier, polacker, turkar och tyskar är några exempel. Det är svindlande siffror att få in i skallen. För knappt fem år sen gladde sig kommunen åt 30 nya jobb då Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd omlokaliserades dit. Viktigt även det, men det sätter saken i proportion.

Skellefteå lever mitt i en historisk samhällsomvandling. Det händer nio år efter dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt på World Economic Forum i Davos lyfte de bevingade och numera tragikomiska orden: ”We used to have people in the industry, but they are basically gone.” I stället råder i dag guldfeber på ännu fler platser. Västerås, Luleå, Borlänge och Göteborg delar också på högsta vinsten.

Samhällsbygget pågår bit för bit och nybyggarandan blandas med stora utmaningar. För att möta tillväxten är det bråttom med fler bostäder, utbildningssatsningar, en utbyggd välfärd och stabil infrastruktur. Norrbotniabanan är en viktig nyckel för mer hållbara transporter och för att underlätta arbetspendling.

Socialdemokraterna i Skellefteå har också varit tydliga om välfärden. Den är inte till salu.

Enligt en statistikbarometer från myndigheten Delmos (Delegationen mot segregation) domineras Skellefteå kommun av områden med goda socioekonomiska förutsättningar. Precis sådant som främjar trygghet, jämlikhet och god integration. Här finns inte plats för arbetslöshet eller kriminella gäng att etablera sig. I stället kommer människor med olika bakgrund leva och arbeta sida vid sida. Socialdemokraterna i Skellefteå har också varit tydliga om välfärden. Den är inte till salu.

Partiet har styrt kommunen sedan 1942 och det är uppenbarligen ett vinnande koncept. Skellefteå förverkligar både visionen om det starka samhället och får full pott på Magdalena Anderssons tre prioriteringar. Ett Kinderägg i dess bästa bemärkelse, men utan överraskningar. Bara självklara val för en grön omställning, jämlikhet och en trygg välfärd. 

Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i regeringskansliet och EU-parlamentet