Joanna Abrahamsson: Kanonen som sköt ner kulturskolan
Den nya kulturministern Parisa Liljestrand vurmar för en kulturkanon. Gemensamma referensramar framtagna av experter. Det är en del av Tidöavtalet. Kulturskolan däremot, den sprängs sönder när budgetanslaget halveras. Det sabbar både för Sveriges stora musikexport utomlands och alla barns lika rätt att utöva och växa av kultur.
ABBA, Europe, Roxette, Robyn, First Aid Kit och Max Martin. Det svenska musikundret har varit mycket framgångsrikt under lång tid. Rätt ovanligt för ett så litet land som Sverige. Många av våra superstjärnor tackar kommunala musikskolan för sin succé. Det var där det började. I en korridor eller källarlokal i en skola någonstans. Där fanns instrument att prova och sedan låna hem. Börja nöta på enklare visor, klura ut noter och sedan stoltheten att få spela upp tillsammans med kompisarna på en julkonsert i aulan. Eller så var det teateruppvisningar och vernissage efter konstkursen.
Kultur för alla barn oavsett klassbakgrund. Alla blir inte popstjärnor eller skådespelare, men kultur förenar och berikar ändå. En så viktig del av barns uppväxt som inte ska avgöras av vems föräldrar som har råd.
33 000 nya barn och unga, särskilt från socioekonomiskt utsatta områden, har hittat till kulturskolan under 2020–21 tack vare ett utvecklingsbidrag. Skinnskattebergs kommun har under ledning av bland annat Socialdemokraterna satsat mest i landet på kulturskolan enligt devisen ”det vi vattnar, det växer”. Just där är kärnan av kulturskolans betydelse. Den får barn att växa och det måste därför få kosta.
Om inte barns skaparglädje biter så kanske minskade exportintäkter gör det.
Vittnesmål från olika kommuner signalerar redan nu att regeringens besparing drabbar barn med funktionsnedsättningar och planer för särskilda aktiviteter på lov. ”Det är som ett landslag som lägger ner sin ungdomsverksamhet” rasar Refuseds sångare Dennis Lyxzén till Kulturnytt i P1. Han är något på spåren och i värsta fall kan nedläggningar bli verklighet i flera kommuner. Barnen betalar priset.
Regeringen vill även fortsättningsvis se en nationell kulturskolepolitik. Hur nu detta ska gå till när kassan sinar? Kulturministern får gärna förklara närmare för oroliga elever och lärare. Kulturkanonen är enligt Liljestrand ett sätt att lyfta kulturen och ena samhället, men också ett smidigt sätt att komma väldigt billigt undan. En skenmanöver som sätter ljuset på en lång och i princip kostnadsfri litteraturlista. Samtidigt som anslagen till kulturskolan halveras från 200 till 100 miljoner.
Är det så illa att kultur inte är värt någonting för den nya regeringen? Har statsminister Ulf Kristersson och hans regering ens en kulturpolitik att tala om? Folkbildning, folkhögskoleplatser, museer och bibliotek står också i skottlinjen för neddragningar. Om inte barns skaparglädje biter så kanske minskade exportintäkter gör det.
Joanna Abrahamsson är socialdemokrat i Stockholm och tidigare politiskt anställd i regeringskansliet och EU-parlamentet.